Zašto li se osećaju prozvanim?

Pitanje iz naslova je skoro svako bar u nekoj prilici postavio sebi. Niste mislili ništa loše; niste nikog pokušali da uvredite. A neko se oseća kao da ste ga prozvali, izvređali, nazvali ga čudovištem ili bolesnikom. Nemate pojma zašto.
Dešava se u raznim prilikama. Pričate s prijateljima, kolegama, rodbinom, poznanicima… Ili komunicirate s njima putem četa, preko nekog internet-foruma, nije bitno. Ispričate o nečemu što ste čuli, ili izrazite svoje mišljenje o nečemu, i kažete da to-i-to smatrate preteranim, nezdravim, možda upotrebite i težu reč ako je smatrate prikladnom (recimo, kažete da bi samo bolesnik prišao devojčici na ulici, počeo da priča s njom, a onda joj ponudio novac za seksualne usluge).
Vama se čini da ste rekli nešto sasvim normalno, nešto s čime bi se svako složio. A neko od prisutnih, ili neko ko nije tu, ali kasnije sazna šta ste rekli, nađe se uvređenim – u konkretnom primeru, zato što ima običaj da nekad priča s decom na ulici. Ne traži seksualne usluge od njih, razgovara normalno, voli decu, voli da popriča s njima, možda se i oseća malo usamljeno, ili pak sprovodi neko istraživanje koje mu je potrebno za nešto pa anketira mlađariju pored koje prođe. Uopšte niste mislile na takvo ponašanje kada ste izražavale negodovanje, vrlo ste specifično navele šta je to što smatrate lošim, a ta osoba se ipak osetila prozvanom.
Šta u takvoj situaciji? Možete uvređenoj osobi da preciznije objasnite šta ste tačno mislile i da se to što ste rekle uopšte nije odnosilo na nju. U većini slučajeva, vaše objašnjenje će biti prihvaćeno. A ako ne bude? Onda je moguće da ta osoba ima problem. Možda se zbog nečega oseća krivom pa se trza na svaku priču koja makar malčice podseća na nju, možda smatra da se sve vrti oko nje i da se svaki razgovor na ovaj ili onaj način odnosi na nju… Ako se i posle objašnjenja i eventualnog izvinjenja ta osoba i dalje oseća prozvanom, tu vi više ništa ne možete.
Ukoliko vam se ovakva vrsta nesporazuma često (malo-malo pa nekog i nehotice uvredite) dešava, može da se radi o tome da niste uvek dovoljno jasne, i tada ne bi bilo loše poraditi na preciznosti svog izražavanja. A inače, možete samo da dodatno objasnite i nadate se da će to biti prihvaćeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prozivanjevredjanjezenerazgovor
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    A možda neko hoće nešto više od vas i „običnih“ riječi koje ili nisu dovoljne ili malo objašnjavaju, a najčešće samo zavode na pogrešan teren.