Zdrav ili nezdrav sukob

Sukobi se, češće ili ređe, dešavaju u svim međuljudskim odnosima, i to nije nikakva tragedija. Ono što je pri tom bitno jeste to da se radi o zdravom sukobu, onom koji će doprineti rešavanju problema, umesto o nezdravom, koji probleme samo produbljuje.
Kako znati da li se radi o zdravom ili nezdravom sukobu? Signali da se sukobljavate na nezdrav način jesu raspravljanje o osobinama osobe s kojom se svađate ili o vašim osećanjima u vezi s tom osobom umesto o konkretnom problemu, izbegavanje osobe s kojom ste u sukobu, smanjivanje komunikacije s tom osobom (osim ako su izbegavanje te osobe ili smanjivanje komunikacije s njom jedini načini da sebe spasete), kao i negativan govor tela (agresivni gestovi, povišen ton). Ništa od navedenog ne doprinosi rešavanju sukoba, samo ga raspiruje, i produbljuje jaz između posvađanih strana.
Kako preduprediti nezdrav sukob? Priđite sukobu s idejom da tražite najbolje rešenje za sve strane, ne samo ono što je najbolje za vas. Trudite se da se rasprava drži konkretnog problema i samo konkretnog problema. Ako rasprava postane "žestoka", predložite da se malo "ohladite" pre nego što nastavite (naravno, ako je to izvodljivo).
Zdrav sukob najčešće uključuje identifikovanje problema, zajedničko razvijanje nekoliko mogućih rešenja, sagledavanje mogućnosti, odabiranje određenog rešenja i procenjivanje da li je rešenje koje primenjujete zadovoljavajuće.
Znamo da se u sukobima stvari često ne odvijaju na ovaj način. Može da bude zaista teško postupati po nekakvim idealizovanim pravilima kad vas emocije ponesu. Ovo što smo naveli je poželjan način da se stvari reše, a u konkretnim sukobima svako će se snaći onako kako može i ume.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompromisnezdravoraspravaresenježenezdravosvađasebičluksukob
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Katarina Ostojić

    Prvi put da sam imala sukob sa prijateljem ako ga mogu tako osloviti. Dopisivanje je trajalo godinu dana, da bi pred dolazak za N. godinu rekao da sam gnjavator, dosadna, ne želi da me vidi itd. Nije hteo da se javi, ni da pošalje sms, bukvalno ništa… Najgore od svega, nije hteo da razgovaramo. Najzad shvatam da sam bila prijatelj sa kukavicom, ne mogu ga nazvati muškarcem. Žalim te.