Zimska odeća za vašu kucu

Ima onih koji vole da svoje četvoronožne ljubimce obuku po poslednjoj modi, po mogućnosti u skladu sa sopstvenom garderobom, a ima i onih kojima je oblačenje pasa preterano i ne vide u njemu nikakvu svrhu. Zimi svrha postoji.
Naime, pse je neophodno šetati, a neki od njih ne podnose dobro niske temperature. Manji psi kratke dlake, mnogi mladunci, kao i stare kuce, njima bi u šetnji dobro došao kaputić ili džemper. Pored toga, postoje psi s osetljivim šapama, kojima smetaju sneg, led, so i drugi materijali koji se upotrebljavaju za smanjivanje klizavosti asfalta – njima mogu da pomognu posebne čizmice za pse. Probleme sa šapama mogu da imaju i psi izrazito dugog i gustog krzna, jer se dešava da im se između prstiju i ostatka šape naprave ledene grudvice, što je prilično neprijatno, nekada i bolno. I njima bi pomogle čizmice.
Kako s modnog stanovišta izgledaju odeća i obuća za kuce je od manjeg značaja; mnogo je važnije da budu udobni, da pas u njima može nesmetano da se kreće. Odeća i obuća ne smeju da stežu vašeg psa niti da mu na bilo koji način ometaju pokrete, a čak i najbolji kaputići, džemperi i čizmice zahtevaće izvesno vreme da se kuca navikne na njih – ma koliko se ponosna vlasnica radovala kad kupi nove cipele ili nov mantil, za psa je i jedno i drugo potpuno neprirodno.
Navikavanje psa na kaput ili džemper idu postepeno i počinju u stanu. Najjednostavnije je početi sa starom majicom kratkih rukava vašeg deteta – dečja majica je pogodne veličine za manjeg psa. Mnogo je lakše i manje traumatično za kucu da mu provučete glavu i prednje noge kroz majicu nego kroz nešto deblji i manje rastegljiv džemper. Nakon oblačenja, psa bi trebalo pustiti da se neko vreme tako obučen šeta po stanu, kako bi se navikao na potpuno nov osećaj. Postupak treba ponavljati svakog dana dok ga pas ne prihvati (neki psi se naviknu brzo i lako, neki nešto sporije), pa onda kucu na isti način navići na džemper ili kaput, s tim što će ovu težu i topliju garderobu u stanu nositi kraće nego majicu, da se ne bi pregrejao.
Navikavanje na čizmice obično ide teže i često je potrebno „podmititi“ psa da bi ih ikako prihvatio. Za podmićivanje dobro služi omiljena hrana vašeg mezimca, kojom ćete ga redovno nagrađivati svaki put kad koliko-toliko izdrži a da ne pokuša da odbaci obuću.
Pored toga što ćete kvalitetnom odećom i obućom za mezimce zaštititi svoju kucu u nepovoljnim vremenskim uslovima, postoji još jedna korist od navikavanja na njihovo nošenje. Nakon toliko navikavanja na manipulisanje njegovim telom (da biste ga uvukli u džemper i čizme), pas postaje znatno tolerantniji i na posete veterinaru, na to da mu veterinar drži glavu da bi pogledao da li su uši u redu ili mu pregleda šape.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kućni ljubimciobućaodećapsizima
Komentari (0)
Dodaj komentar