4 pravila bontona za stolom koja mnogi često zaboravljaju i zanemaruju

Fino ponašanje za stolom dokaz su uopšteno lepog vaspitanja. Zato bi svako trebalo da bude upoznat s nekim osnovnim pravilima bontona prilikom jela – čak i ako ne jedete u restoranu s Mišlenovom zvezdicom.

Vrlo se često zanemaruju sledeća četiri pravila…

1. Laktovi sa stola
Osnovno pravilo koje se često zaboravlja je sledeće: laktovi ne smeju da budu na stolu. Premda je u angloameričkim zemljama uobičajeno da se leva ruka stavi u krilo i jede se desnom rukom, po bontonu podlaktice treba da leže na ivici stola. Još jedna korist: držanje se automatski poboljšava.

2. Držanje čaše za stalak
Bonton za stolom takođe uključuje pravilno držanje čaša. Naročito kod čaša za vino mnogi ljudi imaju tendenciju da drže čašu za rub – što, međutim, ne odgovara bontonu, a i čini da se vino brže zagreva. Inače: kod čaša za crno vino uobičajeno je koristiti tri prsta i palac za podizanje čaše.

3. So i biber uvek se dodaju zajedno
Mali, ali fin detalj koji se lako može zanemariti: ako vas neko za stolom pita za so, uvek morate dodati i posudu za biber. Osim toga, uvek treba probati hranu pre dodavanja soli. Sve ostalo smatra se uvredom za kuvara.

4. Nema naginjanja nad stolom
Korpa za hleb ili drugi pribor koji vam je potreban nije vam na dohvat ruke za stolom? Onda bi trebalo zamoliti drugog gosta za stolom da vam doda željeni predmet. Saginjanje i naginjanje nad stolom nije poželjno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bontonponašanje
Komentari (0)
Dodaj komentar