Bliske veze srpske i britanske kraljevske porodice

Po izbijanju Prvog svetskog rata 1914. godine savezništvo Srbije i Velike Britanije dovelo je do uspostavljanja češćih i bliskijih veza između dve zemlje, pa i između dva dvora.

Vrhovni zapovednik srpske vojske u Velikom ratu bio je regent Aleksandar I Karađorđević. Po stupanju na presto 1912. godine oženio se princezom Marijom, ćerkom rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna, bliskog rođaka britanske kraljevske porodice, te je njihov brak učvrstio vezu sa britanskim dvorom.

Naime, Marija je bila unuka Alfreda, vojvode od Edinburga, drugog sina britanske kraljice Viktorije.

Petar II Karađorđević, rođen 1923. godine, tako je postao praunuk kraljice Viktorije, a krstio ga je britanski kralj Džordž V.

Jačanje veza dveju porodica nastavljeno je i toko Drugog svetskog rata. Nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije, Petar II je preko Grčke i Egipta, uspeo da stigne do Londona, gde se pridružio Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu i 1944. godine se oženio princezom Aleksandrom od Grčke i Danske.

Da bi njihov sin Aleksandar II bio rođen na jugoslovenskom tlu, britanska vlada je po instrukcijama Vinstona Čerčila u julu 1945. proglasila apartman 212 Kleridžs hotela jugoslovenskom teritorijom.

Prestolonaslednika je u Vestminsterskoj opatiji krstio patrijarh Gavrilo, a kumovi su bili kralj Džordž VI i princeza Elizabeta, prenosi Nova.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

karadjordjevickraljevska porodica
Komentari (0)
Dodaj komentar