Buduća saradnica kojoj ste idol

Može se desiti da ste u poziciji da određujete ko će biti primljen u vašu firmu. To nije nimalo lako učiniti, mnogo je faktora koji utiču na to da li bi vam neko bio koristan saradnik, a ima i onih koji deluju kao dobar izbor, ali vam neki instinkt govori da nešto tu neće ići.
Konkretan primer? Kandidat ili kandidatkinja su pred vama. Radna biografija im je dobra, preporuke su solidne, odgovori na vaša pitanja su zadovoljavajući. I ne samo to: izgleda kao da ovaj kandidat ili kandidatkinja nisu samo proučili sve što su mogli da prouče u vezi s vašom firmom već i sve u vezi s vama. U principu, to je pozitivno, samo što je ta osoba proučila bukvalno sve. Pretraživanjem interneta našla je apsolutno sve što se o vama može naći, računajući i sitnice kao što je ime vašeg prvog kućnog mezimca koje ste pomenule na nekom forumu na koji odlazite u trenucima kada želite da se opustite. Može da citira svaku vašu izjavu koja je dospela u novine (niste poznata ličnost, desilo se dva-tri puta da nekim povodom izjavite nešto u vezi s vašom firmom, i jednom ste pristali da odgovorite na pitanja za potrebe neke od uličnih anketa). Ovaj kandidat ili kandidatkinja znaju sve to i sve to mogu da citiraju. Nema ničeg zastrašujućeg u nastupu tog kandidata ili kandidatkinje, ne deluje vam kao neko ko vas opsesivno prati, više se ponaša kao neko kome ste idol, neko ko želi da bude vi.
S jedne strane, ta osoba čini da se osećate dobro u vezi sa samom sobom, kao da ste neko zaista poznat, kome stvari jako dobro idu. Plus vam i istraživačke sposobnosti, upornost i temeljitost tog kandidata ili kandidatkinje deluju impresivno. Ali, ne patite od iluzije veličine, znate da ni na kojem planu niste zvezda (sposobni jeste, ali ne i zvezda), pa da nekome budete baš idol. Jeste pametno raspitati se detaljno o potencijalnom budućem šefu, ali ovo je ipak previše.
Šta je problem s ovakvim osobama kao sa saradnicima? Umeju da dođu do podataka, svakako će raditi ono što im kažete, deluju sposobno… Ono što takvima fali je inicijativa. Toliko se trude da sve bude onako kako vi hoćete, da ništa što urade ni mrvicu ne odstupi od nekog vašeg pretpostavljenog plana, da ništa ne bude urađeno bez vašeg odobrenja, da su potpuno nesamostalni. Uradiće ono što im kažete, da, ali morate da im kažete sve. Pratiće vaš plan, samo je problem što vi nemate plan uvek, ne kompletan, potrebni su vam kompetentni saradnici s kojima možete da razgovarate i koji mogu da vam pomognu u smišljanju plana, a ova osoba, čak i ako ima neku svoju ideju, neće se usuditi da je saopšti, iz straha da možda nije u skladu sa onim što ste vi zamislili (a vi još uvek ništa niste ni zamislili). Za bilo šta zahtevnije od pozicije potrčka (a uz sav istraživački rad o vama taj kandidat ili kandidatkinja sigurno se nisu prijavili za posao u rangu potrčka) ovakav saradnik ili saradnica su beskorisni. Jeste, čine da se osećate super i važno i sposobno i kao da neko napokon ceni sve vaše vrline, i zato je teško odbiti ih – ali uz njih kao saradnike zapravo biste i dalje morale same da obavljate posao na koji ih primate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mladje kolegeposaouzorizene
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    E, kad bi se moglo još nešto naći i povući sa sobom.

  • Maja Savić

    Meni ova osoba ne zvuči normalno. Ne samo da ona vidi idola u potencionalnom šefu, nego sve apsolutno zna o njemu. Ko to još radi?! Pretraživati internet i tražiti sve što se može naći o nekome – to nije normalno!