Da vas hrana obraduje

Poznato je da vas hrana može oraspoložiti, samo je nezgodno ako preterate s količinom, ako unosite više nego što je vašem organizmu potrebno, jer se tada gojite i ugrožavate svoje zdravlje (plus se i iznervirate kad primetite da ste se neplanirano ugojile, pa tako poništite ono poboljšavanje raspoloženja). Evo nekih načina da vam hrana poboljša raspoloženje, a da to ne dovede do gojenja – načine koristite onda kada vam je i inače vreme za jelo, pa neće biti nepotrebnih viškova.
Jedna dobra ideja jeste da koristite bele tanjire. Deo uživanja u hrani potiče od njenog izgleda, a on će najviše doći do izražaja na beloj podlozi. Pored toga, bela boja većinu asocira na nešto pozitivno. Verovali ili ne, oni koji jedu hranu lepog izgleda serviranu na beloj podlozi neretko imaju utisak da ta hrana tako ima bolji ukus nego kada bi bila na obojenom tanjiru i istog sastava, ali manje lepog izgleda. Ništa čudno – hrana treba da bude uživanje za sva čula; ako jedno čulo uživa, više će uživati i druga.
Jedite šarenu hranu; paleta jasnih boja će vam takođe popraviti raspoloženje. Crveno podstiče glad, pa ne bi trebalo da bude dominantna boja ako imate problema s viškom kilograma, ali žuta (malo kukuruza, recimo) će vas razvedriti, kao i biber u više boja, uz žutu će kao kontrast lepo ići ljubičasta boja plavog patlidžana (da, znamo kako to zvuči), a vizuelno će lep dodatak biti i jasna zelena boja peršuna ili listića nane.
Ako zajedno s nekim društvom jedete u restoranu, pokušajte da naručite prve. Pokazalo se da, nakon što prva osoba naruči, ostali često pokušavaju da naruče nešto drugo, i (iracionalno) budu manje zadovoljni svojim izborom.
Ove savete nećete moći uvek da primenite, ali onda kad možete, malčice lepšeg raspoloženja će vam prijati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranauživanjezena
Komentari (0)
Dodaj komentar