Ekspert za spavanje tvrdi da je moguće zaspati za 60 sekundi, a evo i kako

Ubrzani tempo života doveo je do poremećaja savremenog doba – nesanice.

Noći bez sna, zvuči savršeno romantično, ali kada se radi o noćima koje prethode napornom radnom danu, to i nije baš tako bajno.

Većina nas bi volela da utone u zemlju snova čim spusti glavu na jastuk. Mnogo je zabavnije nego ležati budan i gledati kako sati otkucavaju.

Brzo zaspati može zahtevati malo vežbe. Predstavljamo vam nekoliko kreativnih, ali jednostavnih strategija koje možete isprobati praktično bilo gde, da biste brže zaspali.

Osnovni razlog koji nas drži budnima je naš je unutrašnji monolog, tvrde stručnjaci. Kako se rešiti nesanice i lakše zaspati, otkrijte u savetima neurologa Svetlane Saenko. Kako bi naučili da brzo utonemo u san, ovu metodu potrebno je praktikovati dva puta dnevno u periodu od dva meseca.

Postavite vrh jezika iznad gornjih zuba. Zatvorite usta i udišite kroz nos dok u sebi odbrojavate četiri sekunde. Zadržite dah u trajanju od sedam sekundi. Polako izdahnite kroz usta osam sekundi. Tokom izdisaja proizvedite glasan zvuk kao kada ste zadihani. Vežbu bi trebalo da ponavljate sve dok vam ne bude potrebno svega 60 sekundi za zaspite.

Metoda udisaja i izdisaja

Kod većine tehnika preporučuje se da izdisaj bude jednak udisaju, budući da se telo tokom izdisaja smiruje i opušta. Tokom udisanja javljaju se apsolutno suprotni procesi. Svaka faza disanja – udisanje, zaustavljanje i izdisanje – mora se obaviti u roku od pet sekundi. Postupno povećavajte trajanje svake faze na šest do osam sekundi, ali ne više od deset. Glavni fokus bi trebalo da bude na izdisaju. Regulisanjem disanja uskoro ćete osetiti pospanost i zaspati.

Metoda „Deset“

Kako bi zaspali ovom metodom, morate disati, brojeći svaku fazu: udisati – jednom, izdisati – dva, opet udisati – tri, i tako dalje. Dišite kroz usta, umereno duboko i nastavite da brojite do deset – tada se ciklus mora ponoviti. Za uspavljivanje obično nije potrebno više od tri ciklusa.

Metoda obrnutog treptanja

Udobno lezite, opustite se i zatvorite oči. U redovnim razmacima – od pet do petnaest sekundi – na trenutak otvorite oči, a zatim ih ponovo zatvorite. Tako ćete treptati „obrnuto“ – proces koji umiruje telo i priprema vas za spavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nesanicarutinasanspavanjetempovežba
Komentari (0)
Dodaj komentar