ELIKSIR dugovečnosti krije se baš u ovom napitku

Ispijanje dve čaše vina ili piva tokom večeri doprineće povećanju kilaže za nekoliko kilograma. To može da bude i vaša tajna dugovečnosti, koja će vam pomoći da doživite devetu decenju života, zaključci su nove studije.

Kako prenose mediji u regionu, u istraživanju, u kome su analizirane navike osoba koje su živele duže od 90 godina, naučnici su utvrdili da je konzumiranje alkohola jedan od pet ključnih faktora dugovečnosti. Oni koji su pili dve čaše vina ili piva svake večeri imali su za 18 posto manji rizik od prerane smrti, u odnosu na one koji nisu imali tu naviku.

Profesorka sa Univerziteta Kalifornija Klaudija Kavas (Claudia) analizirala je navike 1.700 ljudi, koji su 2003. godine imali 90 i više godina. Ona je tokom istraživanja otkrila i da nekoliko kilograma više od idealne težine, ali svakako ne i gojaznost, takođe smanjuje rizik od prerane smrti za oko tri odsto.

Kavas navodi i da su stariji ljudi, koji su posvećivali dva sata dnevno hobiju, imali 21 posto manji rizik od prerane smrti, kao i da su oni koji su vežbali između 15 i 45 minuta dnevno taj rizik smanjili za 11 procenata. Konzumiranje dve šolje kafe dnevno smanjuje rizik od prerane smrti za 10 posto, smatra ona.

Prethodne studije ukazivale su na to da blaga konzumacija alkohola smanjuje rizik od infarkta i srčanih oboljenja, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dugovečnosteliksirstudijavino
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Otprilike saka ovog, saka onog, casa ovog, casa onog, i eto, dozivecu stotu, dozivecu stotu. Sto da ne. A osim toga saka ovog, saka onog, casa ovog, casa onog, i eto i hipermaketi ce sa na nama obogatiti fino i lepo. Tako i treba. I treba, kad smo naivni i kada nasedama na ovakve tekstove kojih je, cinimi se samo u ovoj godini, ako sam dobro brojao bilo preko 100.