Kašnjenje zbog nervoze

Mnogo je ljudi koji hronično kasne. Ne mogu pa ne mogu da stignu na vreme. Neretko se radi o inače divnim osobama, ali iz ovog ili onog razloga, praktično nikad ne stignu na vreme. Postoji i varijanta u kojoj osoba u nekoj vrsti situacija nije sposobna da stigne na vreme, recimo, kad se zbog nečega oseća nelagodno ili uznemireno.
Nelagoda, nervoza, uznemirenost, to su česti uzroci konstantnog kašnjenja. To nekad može da bude zaista nezgodno, kao kada uvek kasnite na razgovor za posao, pa ispadnete neodgovorni, poslodavac smesta pomisli da biste tako verovatno kasnili i na posao, i time sebi automatski smanjite šanse da budete primljene. A vas već sama ideja razgovora za posao, naročito ako vam je posao pod hitno potreban, čini nervoznom, unervozi vas još i više kad zakasnite jer znate da se na to ne gleda blagonaklono, i na samom razgovoru se pokažete kao neko sa sposobnostima znatno manjim od onih koje zaista imate.
Nekada je teško prepoznati da kasnite jer situacija u koju ćete dospeti u vama izaziva nelagodu. Konkretan primer? Uvek kasnite na viđenje s grupom prijateljica. Zašto bi vas to činilo nervoznim? Recimo, zato što se jedna ili više njih raspituju o nečemu o čemu vi ne želite da razgovarate, ili vas jedna ili više njih nagovaraju na nešto što ne želite, a možda vas je čak i blam da kažete da to ne želite. One to čine iz najbolje namere, onako, prijateljski, i ne znaju da vam to smeta, vi znate da one ne misle ništa loše pa vam je žao da im nešto kažete, da ih ne uvredite, ali, eto, ta situacija vas čini nervoznom – i kasnite.
Suština je sledeća: kad god treba da obavite nešto što u vama izaziva nelagodu, nervozu, strah, vi to i nesvesno odlažete, pa krećete u poslednji trenutak, ili se izgubite u kraju koji inače dobro poznajete, ili se zadržite radeći nešto drugo, ili… Bilo šta, samo da odložite to za šta očekujete da baš i neće biti najprijatnije.
Jedno od mogućih rešenja za ovakva kašnjenja je planiranje. Isplanirajte da ćete krenuti ranije nego što vam je neophodno i držite se tog plana. Ako se radi o problematičnom odnosu s osobom koju znate, skupite hrabrost i rešite to – nije uvredljivo reći: "Izvinite, ali značilo bi mi kada me ne biste ispitivale o tome, zaista nisam raspoložena za razgovor o tome", kada se radi o nečemu što je vaša privatna stvar (ako one baš ne odustaju, možete neko vreme i da se ne pojavljujete na viđenjima – to obično pruži dovoljno ubedljivu poruku da nešto ne želite da prihvatite). U nekim od situacija koje vas plaše, pomaže i ako imate neki svoj mali ritual koji će vas smiriti (kratka meditacija, slušanje omiljene muzike, malo vežbanja – nešto za šta znate da vas umiruje i opušta).
Nije lako, znamo, kada nas nešto plaši obično želimo da to izbegnemo, ili da ga nekako udaljimo od sebe, ali kad već znate da je to nešto što ćete obaviti i od čega ne možete pobeći (izuzev da odustanete od viđenja s prijateljicama, od razgovora za posao, od…), bolje je duboko udahnuti i suočiti se s tim – tako se i vi osećate bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kasnjenjenervozazene
Komentari (0)
Dodaj komentar