Marija otišla u Švedsku za boljim životom pa se vratila nakon mesec dana: Evo šta je najviše šokiralo

Iako Švedska važi kao jedna od zemalja u koju brojni dolaze zbog boljeg životnog standarda, ispovest jedne žene iz Srbije pokazuje potpuno drugačiju sliku.

Marija je otišla iz Srbije u Švedsku kako bi sebi osigurala stalna primanja i siguran život. Ipak, vratila se nakon mesec dana jer je stvarnost bila mnogo drukčija.

– Njihov i naš mentalitet potpuno je drukčiji i pravi je izazov prilagoditi se životu tamo – rekla je ona za Kurir.

Osoba, kaže Marija, mora da radi dva posla da bi obezbedila pristojan život, i  ističe da su Šveđani privilegovani u odnosu na strance.

Kaže i da je u slučaju bolesti ili sprečenosti za rad jako teško srediti neka socijalna primanja, a čak i kad ih sredite socijalne službe gledaju da vas “zakinu“.

Osim toga, jako ju je šokirao odnos prema gostima, što su potvrdili i korisnici Redita.

Šveđani nisu nimalo gostoljubivi. Ako se nađete u njihovoj kući u vreme ručka, neće vam ponuditi da sednete s njima za sto. Dovršiće svoj obrok kako treba, a onda će svoje vreme posvetiti vama. Takođe, kućne posete su vrlo retke, a ako se i dogode, nemojte očekivati ​​da će vas dočekati pun sto hrane, napisali su korisnici Redita.

Osim toga, Šveđani navode da porodice u Švedskoj jedu zajedno, zbog čega deca koja dolaze u posetu ne jedu iz poštovanja prema rutini večere u sopstvenoj porodici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

svetdskazivot
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    SVA TROJICAC LUPETATE KO „MAXIM PO DIVIZIJI“.Zasto onda kad vas pitaju KAVA JE SRBIJA A VI U GLAS“GOSTOLJUBIVA“ primi svakog ljubazno ,pomogne mu.AKO JE TO POLICISKA DRZAVA I VI SRBIJU ZELITE TAKVU NOSITE SE U P:M::

    • Goca_t

      Ovaj clanak je neistinit i glup. Otisla na mjesec dana i dosla do svih tih zakljucaka. Mislim ta vasa Marija. Ja zivim u Svedskoj sedam godina. Kao prvo, jako je nepristojno dolaziti nekome u kucnu posjetu u vrijeme rucka, i to ne samo u Svedskoj. Zasto je onda nepristojan domacin, valjda je nepristojan gost. To sto se tice bolovanja, naravno da nije istina. Samo sto ovdje ne vara sistem nase ljude, nego nasi samo gledaju kako bi prevarili sistem. A Svedjani uopste nisu naivni. I zamisli ovdje mozes otici kod doktora bez koverte i viskija, zamisli cak je i kaznjivo pokusati to. A sto se tice posla, oa naravno ima ga toliko da moze raditi i Pet poslova ako zelis, ne znam u cemu je tu problem.

      • Mil

        U koju li ti Svedsku živiš neku imaginarnu

  • Americki Alah

    molim vas da tu izlizanu frazu “ standard“ izbacite iz upotrebe. U svedskoj nema standarda, ispod povrsine je zabokrecina, svedska je policijska drzava, nema demokratije. O bitnim stvarima odlucuje vlada i narod se ne pita, kao evo i sad oko ulaska u nato. Vlada tvrdi da raste podrska ulasku u nato, ali nema odgovor kako zna da raste? Nikakvi ispitivanje javnog mnjenja nije bilo, nikakvog referenduma. svedska vlada ( nekolicina koja odlucuje) radi sta hoce bez odgovornosti, korumpcija je prisutna i to u ogromnim iznosima, ali se krije. Bogati i uticajni ne odgovaraju, sudovi i zakoni su za sirotinju. U svedskoj je vise trulo nego u danskoj. Nekad je u ex YU standard bio visi nego sad u svedskoj pa i mnogim europskim drzavama.

  • Anonimni

    Kao da je Vulin učio

  • Zglobni Skoč

    Normalno.Gde dog odeš, ti si stranac, i treba da prihvatiš njihove običaje a ne oni tvoje.Naš mentalitet nije dovoljno razvijen da shvati takve sasvim normalne stvari, zato smo i tu gde jesmo.Svugde si stranac i tako ćeš i biti tretiran.Ideš tamo da radiš i zaradiš, a ne da posle mesec-dva ideš na bolovanje jer te hvata hronični neraditis.Rade i drugi po dva posla, pa i ameri, a ne sad tu neka gedžovanka da kuka posle mesec dana što nema u inostranstvu nikakve povlastice.Pa nemamo ih ni ovde, a kamoli negde preko.Kome se ovde ne radi, taj nije ni za inostranstvo, isto će se provesti.Od kafenisanja do podne nema leba.Tamo se često ni prvi komšija ne poznaje, samo dobar dan-dobar dan, i to je sve.Oni ne mare za tuđa posla i tuđe dvorište nego za svoje, ne gube vreme gledajući farme, zadruge i glupe turske serije, nego rade pa i zarade.Ko to ne ume da shvati i prihvati, taj neka ostane na svom brdu i neka čuva ovce, ako ume da ih sačuva…

  • Rs

    Pa sta je ocekivala? Da svedi budu isti kao mi? Pa onda bi i standard, plate, kriminal i uredjenost bili kao kod nas. Dodjes na mesec dana i ocekujes da te podpuni stranac zove u kucu da jedes sa njim, nerealno.