Mladost su mu obeležili zavisnost i iživljavanja: Tek je kasnije shvatio koliko je grešio

Entoni Burdejn, slavni kuvar, putopisac i TV ličnost, pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Strazburu u petak ujutru.

U tom Francuskom gradu snimao je novu epizodu popularnog serijala ‘Parts Unknown’ u sklopu kojeg je putovao svetom i donosio zanimljivosti o lokalnoj kuhinji i kulturi. Kako je objavljeno u saopštenju CNN-a, 61-godišnji Burdejn je izvršio samoubistvo vešanjem, mada to još zvanično nije potvrđeno.

Bordejn se prošle godine u intervjuu za Gardijan osvrnuo na svoj život i rekao da je u kuhinji uspeo da pronađe mir uprkos potpuno haotičnom odrastanju.

– Uspeo sam da ostavim po strani sav svoj psihotični bes nakon što sam niz godina bio grozan prema pomoćnim kuvarima, nasilan prema konobarima i agresivan prema peračima posuđa. Danas još uvek znam da budem sarkastičan i nezadovoljan, ali više ni na koga ne urlam – rekao je.

Burdejn je većinu svog odraslog života zavisan o cigaretama i alkoholu, a u svojim memoarima ‘Kitchen Confidential’ priznao je koliko je maha uzelo konzumiranje narkotika. Bio je teški zavisnik o heroinu, a navukao se sedamdesetih godina u Njujorku.

Tad je već radio u raznim kuhinjama. – Bio sam nesrećna duša i imao veliki problem sa heroinom i krekom. Povredio sam, razočarao i uvredio toliko ljudi, žalim zbog mngo toga. To je sramota sa kojom moram živeti – rekao je za Gardijan.

Još tokom osamdesetih skoro nijednu odluku u kuhinji nije doneo bez droge – marihuana, tablete, LSD, kokain, halucinogene gljive, heroin, sve je prolazilo.

Međutim, uspehom je smatrao to što se s godinama smirio i što je u poslednjih desetak godina osećao da je u dobroj formi, puno je putovao, puno radio i fizički se dobro osećao. Međutim, psihički očigledno nije bilo tako.

– Kad gledate ono što sam ja redovno gledao, to promeni vaš pogled na svet. Proveo sam toliko mnogo vremena u zemljama u razvoju, uhvatio me rat u Bejrutu, bio sam u Liberiji, Kongu, Iraku i Libiji, shvatio koliko brzo stvari mogu postati loše, koliko se sreća može okrenuti u okrutnost i smrt. Pretpostavljam da sam naučio da budem skroman, ili tako nešto – priznao je tada slavni kuvar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

entoni burden
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • realno

    Da je nastavio da se drogira bio bi živ… Tužno ali istinito…

  • Anonimni

    I kada narkos ostavi drogu, VIŠE NIKADA NE MOŽE BITI NORMALAN !