Napitak za koji malo ko zna: Nije kafa, a ni čaj, ali je neverovatno zdrav

Iako je sirovina za kaskaru deo bobice kafe, piće ukusom uopšte ne podseća na taj napitak. Zrna kafe dozrevaju u mekanim bobicama zelene boje, koje ulaskom u fazu zrelosti prvo požute, a zatim počinju da crvene. Sirova kafa u njenom omotaču naziva se ‘kafina trešnja’.

– Unutar bobice smeštena s dva zrna. Zrna su obavijena mekanom sluzavom pulpom iz koje uzimaju hranu potrebnu za razvoj. Ceo plod obavijen je spoljnom, čvrstom kožnatom opnom. Od spoljne kože napravljena je kaskara – objasnio je Tom Sakson, osnivač i direktor Batch Coffee-a.

Iako se oguljena ljuska često pretvara u kompost, mnogi farmeri je sakupljaju, suše na suncu i pakuju u kaskaru kojoj je, prema stručnjaku za kafu Jenu Sounu, potrebno nekoliko meseci da sazri i dobije tamnocrvenu boju kad je spremna.

Da li je to kafa? Čaj? Ili nešto sasvim drugo?

Kaskara se nalazi negde na raskršću između kafe i čaja. Ona zapravo potiče od biljke Coffea iz porodice broćeva, a ne čajevca, pa se ne može svrstati u kategoriju  čaja. Ne može se smatrati ni biljnim čajem, jer je bliža voću. Zapravo, najbliže bi se mogla okarakterisati kao neka vrsta voćnog čaja.

Kakav ukus ima?

Kaskara se često opisuje kao piće slatkog, voćnog ukusa s notama šipurka, hibiskusa, trešnje, manga. Ima uravnotežen ukus, ali ipak nudi note oštre kiselosti – ipak dolazi iz zrna kafe.

Koliko kofeina sadrži šoljica kaskare?

Kao što je dokazano istraživanjem koje su sproveli Square Mile Roasters, sadržaj kofeina u šoljici kaskare otprilike je petina onog u običnoj šoljici kafe. Čak u najjače spravljenom napitku Kaskare sadržaj kofeina nije prešao 111,4 mg / l, u odnosu na široki raspon kofeina u kafi koji se može kretati, u zavisnosti od vrste kafe i načinu priprave, u rasponu od 400 do 800 mg / l.

Zdravstvene prednosti kaskare

Kaskara se može pohvaliti s puno antioksidansa, uglavnom polifenola. Prema naučnoj studiji objavljenoj u časopisu ‘Oxidative Medicine and Cellular Longevity’ ishrana bogata biljnim polifenolima nudi zaštitu protiv razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti. Redovno ispijanje ovog napitka može biti korisno, piše HuffPost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bobicekaskaranapitak
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragica Nešić

    Gde nabaviti kaskaru?