Ne zasnivati sliku o sebi na osnovu bivše veze

Raskid ili razvod skoro nikad nisu bezbolni, i ostave nas povređenim i prilično narušenog samopouzdanja. Tada može da pomogne to da ne stvarate sliku o sebi na osnovu bivše veze – znatno lakše reći nego učiniti.
Biti u vezi s nekim, ili biti u braku, smatra se delom uspeha u životu, i zato mnogi sliku o sebi formiraju već na osnovu toga jesu li u vezi, i smatraju sebe manje vrednim ako su trenutno u solo varijanti. Takođe, sliku o sebi mnogi formiraju na osnovu toga šta voljena osoba misli o njima ili na osnovu toga šta su bivši ili bivša mislili o njima. Mada nije u potpunosti nebitno kako vas drugi vide, naročito ako se radi o nekome s kime ste bliski kao s voljenom osobom, ili s kime ste bili bliski na taj način, ipak ne bi trebalo kompletnu sliku o sebi formirati na osnovu toga. Vi niste samo suprug, supruga, udovac, udovica, razvedena osoba, neko ko se nikad nije venčavao – jeste vi i to, ali ne samo to, vašu ličnost čini još mnogo toga.
Zasnivanje svog identiteta na bivšoj vezi je veliko opterećenje – smanjuje vam samopouzdanje, kao i šanse da nađete neku osobu s kojom možete zaista biti srećni, s kojom možete imati uspešnu vezu. A zagorčava vam i period koji provodite sami, čini da se osećate manje vredni, nezadovoljni i nesrećni.
Šta učiniti? Razmisliti o sebi, o tome ko ste i šta ste, šta je to sve što vas čini kao ličnost, što vam znači, što vam je bitno, što vas ispunjava. Šta vam ide dobro, na čemu biste još mogli da poradite, šta vam slabo ide ali vas, iskreno rečeno, i ne zanima previše. A kad se o budućim vezama radi, razmislite šta je to što vi želite u vezi, šta je to što po vama čini uspešnu vezu, šta vas u vezi čini srećnim – i onda potražite nekoga ko bi to mogao i želeo da vam pruži i kome i vi, takvi kakvi ste, možete da pružite ono što mu/joj je potrebno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prethodna vezaslika o sebiziveti zivot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Louis Krstić

    Razumeti emotivne veze znači znati prvo zašto uopšte postoje, znati koji je njihov osnovni razlog i kako praviti različite i pozitivnije pristupe. Za to je potrebnija unutarnja duhovne zrelost od golog mentalizovanja. Koreni bolnih veza su često mnogo dalji i dublji nego što ljudi i naslućuju. Da bi se lakše prešla ta deonica emotivnih turbulencija dobro je oslušnuti svoje snove koji su čovekova besplatna pouka božanstvene mudrosti, znanja i razumevanja, jer čovek nije golo fizičko biće, nije ni mentalni sklop, a nije ni ogoljena emotivnost. Mnogo je više od toga, a opet sve to zajedno upakovano.