Ovaj, maksimalni iznos keša treba uvek čuvati kod kuće: Evo zašto je korisno imati sitne novčanice

Da li je pametno čuvati novac u domu?

Verovatno ste čuli priče o ljudima koji su postali žrtve provala, a kradljivci su odneli nakit i velike svote gotovine. Ali koliko je pametno čuvati novac u domu, posebno u vreme kada gotovo svaki finansijski transfer možemo obaviti online?

Postoje razlozi za čuvanje keša kod kuće, ali to nosi i rizike. Zato je važno znati koliko novca treba imati u kešu i koje su najsigurnije prakse za rukovanje gotovinom.

Finansijski stručnjaci sugerišu da svako domaćinstvo treba imati određenu sumu gotovine za hitne situacije. Ideja je da imate dovoljno novca za preživljavanje dve nedelje u slučaju da iz nekog razloga izgubite pristup bankovnim računima ili bankomatima.

Naravno, precizna suma varira od osobe do osobe, ali je preporučljivo imati dovoljno novca da pokrije osnovne troškove kao što su hrana, higijena, odeća i eventualni troškovi prevoza ili popravki.

Stručnjaci savetuju da se novac drži u sitnim novčanicama. Zašto? Sitni novac je lakše koristiti u hitnim situacijama, naročito za plaćanje manjih iznosa ili troškova popravki koji mogu nastati neočekivano.

Naravno, najvažnije je osigurati da novac bude siguran. To znači da ga treba čuvati na sigurnom mestu u domu, van vidokruga lopova, ali i zaštićeno od eventualnih prirodnih katastrofa poput požara ili poplava.

Iako je razumno imati određenu količinu gotovine kod kuće za hitne situacije, važno je biti svestan rizika i ograničiti iznos na razumnu sumu. Ako je moguće, bolje je koristiti digitalne načine plaćanja za veće transakcije i ostaviti gotovinu za hitne slučajeve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domnovacsavettrikživot
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimus

    Hvala na savetu. Molila bih Vas da mi objasnite ako neko ima na raspolaganju350 eur, od toga gazdi za stan da 250 i otprilike 60 za troskove- racune. Kako da Vas savet sprovede u delo???