Ovo morate da uradite svom telefonu svakog dana

Važan momenat u prevenciji gripa je da obavezno, svaki dan kad dođemo kući adekvatno dezinfikujemo svoj mobilni telefon, jer telefon je stvar sa kojom svi mi najčešće imamo kontakt tokom dana.

Procedura je prilično uobičajena i nema razloga da je izbegavate, jer ne traje dugo, a može da doprinese očuvanju vašeg zdravlja.

Kad je sezona gripa i sličnih bolesti u punom jeku, to bi mogla biti ključna stvar.

Ovih dana putem medija lekari i epidemiolozi savetuju nas da je pored vakcinacije jedina prevencija protiv gripa, ali i protiv raznih drugih virusa – izbegavanje bliskog kontakta sa obolelim osobama, izbegavanje dodirivanja nosa, usta i očiju prljavim rukama i, naravno održavanje higijene ruku, odnosno redovno pranje ruku.

Pored toga, važan momenat u prevenciji jeste da obavezno, svaki dan kad dođemo kući adekvatno dezinfikujemo svoj mobilni telefon, jer telefon je stvar sa kojom svi mi najčešće imamo kontakt tokom dana, pa ukoliko ne dezinfikujemo telefon to vrlo lako može čak i anulirati efekte pranja ruku.

Mobilni telefoni i tableti svakodnevno se dodiruju prljavim rukama, pa se na njima nalazi veliki broj bakterija i virusa, koji potencijalno mogu da izazovu različite zdravstvene probleme. Istraživanja su pokazala da prosečan telefon ima čak 18 puta više bakterija od daske na WC šolji, koje se definitivno neće ukloniti brisanjem telefona o rukav ili nogavicu pantalona (što je, priznaćemo za većinu nas uobičajena procedura).

Ali kako onda stvarno očistiti i dezinfikovati telefon i tablet računar?

Dobra vest jeste da sve što je potrebno za taj posao već imate kod kuće. Naravno, pre nego što krenete sa detaljnim čišćenjem telefona potrebno je napraviti nekoliko pripremnih radnji. Nemojte nikako tokom tog procesa držati telefon na punjaču ili ga dopunjavati putem power bank-a. Isključite telefon i, ako je to moguće, izvadite bateriju iz njega. Ako telefon nije vodootporan ne bi bilo loše da prekrijete sve otvore na neki način (gumeni čepovi, lepljiva traka…), kako bi smanjili mogućnost ulaska vode u njegovu unutrašnjost.

Za čišćenje je najbolje da koristite neku mikrofiber krpu. One su dovoljno mekane da neće izgrebati staklo, a istovremeno imaju i veliku moć prikupljanja nečistoća. Dobro će doći i krpice za čišćenje naočara. Putem ovih krpa možete da uklonite masnoće, koje se prikupljaju na telefonu tokom upotrebe. Krpe nemojte da kvasite u potpunosti – samo navlažite jedan kraj i dobro ga ocedite pre nego što krenete sa čišćenjem.

Ono što je vrlo bitno naglasiti jeste da, ako koristite neko specijalizovano sredstvo za čišćenje ekrana, nikad ga ne prskajte direktno na telefon, već na krpu. Nakon čišćenja vlažnim delom, obavezno prebrišite uređaj još jednom, ali ovog puta suvim delom krpe. Na taj način ćete ukloniti sve tragove vlage. Ukoliko nemate adekvatnu krpu dobro će poslužiti i najobičnija vata.

Za detalje koji su teško dostupni ili koji zahtevaju detaljnije čišćenje, možete da iskoristite štapiće za uši sa vatom. Blago navlažite vatu i utrljajte je na teško pristupačne delove i konektore.

Ako želite da budete sigurniji da će se čišćenjem ukloniti i virusi, možete da napravite rastvor vode i alkohola u razmeri 60% vode i 40% alkohola (medicinskog, koji možete da kupite u bilo kojoj apoteci), savetuje profi blog. Umesto vode i alkohola, možete da koristite i drugu kombinaciju – destilovana voda i sirće. U ovom slučaju iskoristite rastvor koji će sadržati 50% vode i 50% sirćeta.

Nakon što završite čišćenje, ostavite telefon neko vreme isključen, da budete sigurni da su se osušile eventualne mikro kapljice, koje su možda uspele da uđu u neki od konektora. Ovu proceduru možete da obavljate onoliko često koliko želite, odnosno kad god smatrate da vam se uređaj zaprljao, prenosi Mondo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gripmobilni telefoniprevencijačišćenje
Komentari (0)
Dodaj komentar