Ovu grešku mnogi prave kada kuvaju tursku kafu, a može da bude kobna po zdravlje

Sigurno vam se dogodilo da ujutru, polubudni stavite vodu u džezvu za kafu, a onda zaboravite na nju, pa voda ne samo da provri već se njena količina prepolovi?

U najvećem broju slučajeva samo ćete u džezvu dosipati novu vodu u ostatak proključale i zakuvati kafu. Ali nikako nije dobro da to radite, kažu nutricionisti.

Oni navode da ova navika nije dobra po naše zdravlje i trebalo bi definitivno da je promenimo.

Kako kažu stručnjaci, dvostrukim kuvanjem vode u njoj se povećava arsen, nitriti i fluor, a čak i zdravi minerali postaju izuzetno štetni.

Istraživanja pokazuju da je upravo ovakva voda prilično toksična jer velika količina arsena može da dovede i do trovanja.

Takođe, može se javiti dijabetes, problemi sa organima za varenje i kardiovaskularnim sistemom.

Kada je voda dugo izložena visokoj temperaturi, nitriti se pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafavoda
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    A kako se pije prokuvana i ohladjena voda kao način dezinfekcije?

  • djole

    Dobro bre pametnjakovići, otkud amini u vodi? Da biste dobili od nitrata ili nitrita dobili nitrozamine morate da ih spojite sa aminima(belančevina). Krucijalni istorijski problem je rešen! Bordžije su otrovale sa „dva puta prokuvanom vodom“ sve koji su im smetali. Slatko ste nas nasmejali. Hvala, lepo ste krenuli od ponedeljka.

  • Anonimni

    Ni kafu ne mozes da popijes vise od ovog sta se sme sta ne sme da ti ne presedne!

  • Ljiljana

    Treba voditi racuna o mnogim stvarima u ishrani-ali ovi samozvani nutricionisti su bas preterali.Kako onda skuvati bilo sta,da li treba prosuti i baciti hranu da ne bi dolivali vodu kad ispari?

  • Mikica

    A sta bude kad dinstamo jelo 1h i voda stalno uvire a mi dosipamo novu… ja se sad plasim toga da jedem… ili kad kuvam nesto i voda ispari a ja dospem novu… upomoć, otrovana sam… 🤪

  • Anonimni

    Da nije malo preterano, neodgovorno i bezobrazno ???

  • S2

    Sve pobrojano se može dogoditi ako navedeni hemijski elementi VEĆ POSTOJE u prirodnom sastavu vode i pre kuvanja. Nije nikako logično da se stvaraju iz ničega, ili još smešnije, da se vilšebno povrćava količina nečega iz ničega. Opet samozvani „nutricionisti“ pišu svašta. Razmisliti pre nego se ovakav, potpuno nelogičan članak, objavi, ili prenese.