Pokušajte da pogodite koliko ona ima godina, sigurno ćete promašiti (foto)

Ko je ne poznaje, nikada ne bi pogodio koliko ima godina. Dvadesetosmogodišnja Sara Gerts iz Minesote deluje mnogo starije, a razlog je retka bolest Elers-Danlos sindrom.

Najizraženiji simptomi ovog naslednog oboljenja su istegnuta koža i „labavi zglobovi“, a uzrok je urođeni poremećaj vezivnog tkiva, često praćen jakim bolovima. Još neki simptomi su konstantna iscrpljenost, bolovi u zglobovima i otežano varenje. Sve ovo veoma negativno utiče na svakodnevni život pacijenata.

Dok neki uopšte nemaju vidljive simptome, kod drugih se stvara višak kože, koja visi i deluje „staro“.

U Sarinom vezivnom tkivu nema kolagena, proteina koji je zaslužan za zategnutu kožu mladih osoba. Simptomi su se ispoljili još kada je imala šest godina. Tada su joj se na koži pojavile prve strije. Dijagnoza Elers-Danlos sindrom postavljena joj je kada je imala deset godina.

Godinama je bila vezana za krevet i nije mogla normalno da jede. O bolesti otvoreno govori na svom Instagram nalogu, gde redovno objavljuje fotografije – pored bazena, u kupaćem kostimu i stabilizacionom kragnom oko vrata, ili u bolnici u bademantilu, s medicinskim aparatima.

Na Instagramu, gde promoviše pozitivan stav prema sopstvenom telu, ima više od 85.000 pratilaca, a njene fotografije u manekenskoj industriji privlače veliku pažnju.

– Volela bih kada bi se svi osećali dobro u sopstvenom telu, bez obzira na situaciju u kojoj se nalaze – izjavila je u intervjuu za britanski „San“.

Objavljivanjem fotografija na internetu pre svega želi da skrene pažnju na bolest:

– Poznata je kao „nevediljiva bolest“, ja sam jedan od retkih slučajeva kod kojih se ispoljavaju simptomi. Mnogi pacijenti iz tih razloga ne dobijaju adekvatno lečenje – objašnjava ona.

https://www.instagram.com/p/Bnu5iq4lZ9_/?utm_source=ig_embed

– Takva sam, kakva sam, a moja bolest je deo mene. Ali ja nisam samo moja bolest i volim svoje telo – kaže Sara, koja namerava da se preseli u topliji Los Anđeles kako bi poboljšala zdravstveno stanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Sara Gerts
Komentari (0)
Dodaj komentar