Poznati stručnjak tvrdi da je ovih 5 pravila sasvim dovoljno za SREĆAN ŽIVOT

Oni koji poznaju aikido dobro znaju njegov princip: glavno je da se izmaknemo, pre nego krenemo u napad. I u psihološkom akidu vredi isto pravilo: glavno je da izbegnemo sukob koliko je to u našoj moći. Knjiga psihijatra Mihaila Litvaka „Psihološki aikido“ prevedena je na više od 300 jezika. Ovo su 5 pravila sreće po njegovom shvatanju. Kada dođe do svađe u porodici, na poslu ili sa partnerima, najvažnije je prvo se izmaći, sagledati problem, pa napasti – ako je neophodno.

Ne bojte se samoće

Reč „usamljenost“ u našim glavama stvara sliku napuštene osobe. Ponekad smo sami krivi za usamljenost . Ako se stalno žalimo, loše smo raspoloženi, svi će pobeći od nas. Morate imati hrabrosti da budete sami sa sobom, kako biste shvatil u čemu je vaš problem. Samoća ne treba da vas plaši, jer nam je ona data kako bismo razumeli sebe i svoje potrebe.

Sreća je u nama

Ako naučimo da se radujemo sitnicama, mi zaista možemo biti sreći. Jer, počinjemo da se zabavljamo. Nije li to glavni znak sreće?

„Ne jurite sreću. Mesto na kom se sreća nalazi – to ste vi.“

Ne obraćajte pažnju na uvrede i kritike

Ako ste sigurni da ste ljubazna, dobra, iskrena osoba, kako to da vas zli jezici mogu toliko poremetiti? Na kraju krajeva, zli jezici po pravilu uvek pripadaju uvređenim i neostvarenim osobama.

Ako vas ipak takve reči povrede, onda sebi postavite cilj koje ćete ostvariti. I tada ćete videti da vam više nije stalo šta drugi pričaju, jer ćete biti ponosni na sebe i to što ste postigli. Dokazali ste se sebi.

„Kad čovek nema ništa lepo da kaže o sebi, on počinje loše da priča o druigma.“

Pre svega treba da se svidimo sebi

Nemoguće je udovoljiti svima. To je kao da pokušavate da dođete do horizonta. Isto tako je beskorisno i nedostižno. Ako pokušate da se uklopite, rizikujete da izgubite sebe.

„Ne znam put do uspeha. Ali znam da je put do neuspeha želja da udovoljim svima.

Ne tražite neprijatelje sa strane

Svi najgori zmajevi su u nama. Samo nas unutrašnji strahovi, tabui i podignuti zidovi sprečavaju da napredujemo, ostvarujemo svoje snove. Za sve neuspehe krivi smo samo mi i niko drugi.

„Da li želite da znate ko vam je najveći neprijatelj? Pogledajte se u ogledalo. Bavite se njime, ostale pustite.“ Čim shvatite ovo, prekinućete vaš začarani krug.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pravilasavetisrećastručnost
Komentari (0)
Dodaj komentar