Prestravite se kad beba zaplače

Mladim mamama, naročito ako im je to prvo dete, neretko se desi da se u početku jako isprepadaju svaki put kad beba zaplače, toliko da im "pritisak skoči u nebesa", osećaju se kao da će im srce iskočiti iz grudi i slično. Ovakva osećanja su sasvim razumljiva, ali vam ne pomažu – srećom, vremenom se mogu nadvladati.
Ono što prilično pomaže, a što većina novih mama relativno brzo nauči, jeste da njeno bepče neće umreti od plakanja i da, čak i ako ona nije u mogućnosti odmah da dotrči do deteta, to bebicu u najvećem broju slučajeva neće povrediti. To uviđanje dođe kao spas mnogim mamama – u početku brinu da će, ako smesta ne uzmu bebu u ruke čim zaplače, to mališanu na neki način upropastiti ostatak života, ali onda vide da nije tako. I da, čak i ako beba neko vreme plače i potreba zbog koje plače joj ne bude smesta zadovoljena, ipak ne bude ni na koji način povređena, pa i dalje zna da je mama voli i brine o njoj.
Pored toga, iako plaču češće nego muškarci, žene ipak plaču onda kada je nešto veće u pitanju, ne baš svaki čas. I, potpuno prirodno, automatski pretpostave da je tako i s bebom. Međutim, bebe plaču iz milion različitih razloga – gladne su, hladno im je, vruće im je, dosađuju se, nešto ih je uznemirilo, treba im promeniti pelene, previše je aktivnosti oko njih… Ima i ozbiljnijih razloga, naravno, ali u najvećem broju slučajeva je nešto od navedenog, i ako sačekaju koji minut, to im neće naškoditi, a tih nekoliko minuta bi vama moglo biti potrebno da dovršite ono što ste počele pa da možete da se na miru posvetite bebi.
A šta kad beba ne prestaje pa ne prestaje da plače, nekad plače i satima, vi nikako da utvrdite šta je to što joj je potrebno, i, naravno, nikako da se smirite? Stručnjaci preporučuju da pokušate, nakon uobičajenih provera i utvrđivanja da beba nije gladna, nije joj vrućina niti se smrzava, pelena je čista, spustite dete u krevetac i odete u drugu prostoriju i malo se smirite. Neretko, ispadne da se i beba smiri, da je plakala zato što je primetila da ste vi uzrujane, i dok ste vi pod stresom, ni ona se nije smirivala. A kad se vratite bebi, pokušajte da ostanete smirene, i verovatno je da će i bepče biti mirno i veselo. Naravno, ako ne ispadne tako, i beba i dalje plače, bilo bi dobro pozvati lekara da ustanovi da li je sve u redu sa zdravljem vašeg deteta.
U početku je zaista zastrašujuće, ali vremenom većina mama nauči da ipak nije ništa strašno u pitanju, da nema razloga za strah, i da nisu loše mame jer se nisu smesta sjurile da uzmu bebicu u ruke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

placstrahzenabebamajka
Komentari (0)
Dodaj komentar