Pušenje ili vaspitanje?

Danas je u većini zemalja stanje takvo da se zapitate jesu li oni koji puše vaspitani ljudi. Nekada je bilo pušenje ili zdravlje, a danas to više zvuči kao pušenje ili lepo vaspitanje! Ranije je pušenje predstavljalo društvenost i prijatnu zabavu. U međuvremenu se stvorilo jedno sasvim drugačije mišljenje o korišćenju duvana. Pozdano se zna da je pušenje nezdravo i da spada u bolesti zavisnosti. Kako je nikotin opasan za okolinu pušača, ne čudi što sada postoji niz pisanih i nepisanih pravila o tome kako, gde i kada pušenje može da bude dozvoljeno.
Jedna stvar je odmah jasna: pušenje nije dozvoljeno tamo gde je jasno istaknut znak zabrane. Bonton nalaže i da se ne puši ako nekome od nepušača ne prija duvanski dim. Ukoliko ne možete da se suzdržite a da ne zapalite cigaretu, upitajte prisutne da li će im to smetati, bez obzira na to gde se nalazite. Ako ste u gostima kod pušača, takođe upitajte za dozvolu, ali tek posle otprilike jednog sata boravka u ulozi gosta. Ukoliko se nalazite u gostima kod nepušača, nema nikakvog razloga da uopšte pitate smete li da zapalite cigaretu, ali ako vas ljubazni prijatelji koji znaju da ste pušač ponude i pepeljarom, možete da zapalite cigaretu, ali pokušajte da se suzdržite i da im smanjite broj. Kod većih društvenih događaja još uvek je pravilo da je pušenje dozvoljeno, ali samo prilikom konsumiranja aperitiva.
Što se tiče pušenja posle dobrog jela (o čemu pušači pričaju čarobne priče), za stolom se puši tek posle deserta; naravno, ako je pušenje dozvoljeno i ako ne smeta osobama koje sede pored vas. U kratkim pauzama između serviranja jela pušenje je najstrože zabranjeno i smatra se naročito nepristojnim. Kada se sve sumira, čini se da štetnost konsumiranja neće naterati pušače da odustanu od svoje male navike već će društvene konvencije koje zahtevaju poštovanje ostvariti bolji učinak od raznih zdravstvenih udruženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vaspitanjemuškaracpušenje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Vaspitanje, naravno, i to dobro!