Retko ko zna koliko je lekovit: Tamjan koristite da okadite kuću, a evo šta sve on leči!

Tamjan se već dugo vremena koristi za osveštavanje kuće za slave i praznike.  Ova aromatična smola dobija se iz roda drveta Boswellia, a njegovim paljenjem se razvija izuzetno jak i neobično prijatan miris.

Mnogobrojna lekovita svojstva tamjana uglavnom nisu poznata ljudima, skoro svi ga imaju u kući ali retko upotrebljavaju njegova lekovita svojstva.

Tamjan se već godinama koristi za lečenje artritisa, zaceljivanje rana, regulisanje ženskih hormona i za zaštitu od patogenih materija. U zemljama Bliskog istoka se koristi za održavanje zdravlja usne duplje. Ljudi sa ovog podneblja žvaću smolu tamjana i tako poboljšavaju zdravlje zuba i desni. Antimikrobna svojstva koja tamjan poseduje, sprečavaju infekcije.

Tamjan ublažava bol koji je prouzrokovan artritisom, bez izazivanja neželjenih efekata. Poboljšava cirkulaciju, kao i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalnim procesima. Naučna straživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, i da efikasno deluje protiv depresije i napetosti, smanjuje nivo holesterola i sprečava bolesti krvnih sudova.

Tamjan se koristi i za za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije, kupka sa uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva, a pomaže i bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije.

Iako nije opasan za upotrebu, trebalo bi da ga izbegavaju hipertoničari, trudnice i dojilje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolstanjetamjan
Komentari (0)
Dodaj komentar