Ribari iz Save izvukli nešto baš čudno (video)

Željko Barišić, iskusni ribolovac iz Bok Jankovca kod Gradiške u Republici Srpskoj, izvukao je iz Save ostatke za sada nepoznatog stvorenja, za koje Barišić veruje da je lobanja.

Lobanja je, prema njegovim rečima, izvađena na području Mačkovca, oko pet kilometara nizvodno od Gradiške, sa dubine od 20 metara. Svi su ostali zapanjeni, kada su videli do sada neviđene ostatke životinjske glave, prenosi mojsrbac.info.

„Ovde su ostaci rogova, pa čovek može pomisliti da je ovca, koza ili nekakvo rogato stvorenje. Ali evo i kljova, koje su bile dugačke. Ne može biti ni divlja svinja, jer svinje nemaju rogove, a i lobanja svinje bi za ovolike kljove trebalo da bude mnogo veća“, kazao je Barišić.

I dok Barišić i njegovi prijatelji nagađaju o kojoj životinjskoj vrsti se radi, mereći od oka starost lobanje hiljadama godina, stručnjaci su obazrivi.

​Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška i ekspert za podvodnu muzeologiju, oprezno je procenio da bi moglo da se radi o lobanji jelena ili neke druge praistorijske životinje.

„Mislim da je 99 odsto na slici deo kičmenog stuba, početak ili kraj, samo nisam siguran koje životinje, praistorijskog mamuta ili jelena. Ništa bez detaljnog pregleda, vrlo brzo ćemo biti precizniji“, rekao je Vujinović.

Zanimljivo je da su se u šupljinama pojavili sedimenti koji potvrđuju da se zaista radi o starom delu skeleta. Posebno su zanimljive dve izrasline, koje podsećaju na oči, što čitavoj kosti daje veoma mističan izgled.

Barišić najavljuje da će, čim proslavi Božić, razrešiti misteriju uz pomoć stručnjaka iz Zavičajnog muzeja Gradiška. Do tada će o ovoj lobanji svoja mišljenja dati mnogobrojni lovci i ribolovci, a u Bok Jankovcu i Mačkovcu su poznati baš po lovačkim pričama i raznim zgodama.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ribariSava
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • IRINA

    Mislim da sam siguran,u pitanju je jedna preisstorijska zivotinja,koja je zivela pre petnaest hiljdad godina.Imala je glavu divo jarca sa rogovima. Telo lisice a noge kao danasnja svinja.Bila je biljozder.