Rodila blizance, a posle porođaja usledilo je neverovatno otkriće

Jedan neverovatno redak medicinski slučaj iz Brazila privukao je nedavno mnogo pažnje u javnosti zbog raspleta koji je usledio nakon rođenja blizanaca u tamošnjoj bolnici.

Kako javljaju brazilski mediji, jedna devojka imala je intimni odnos s dva muškarca istog dana, a posle porođaja je tražila da se uradi test očinstva. Nakon toga usledio je šokantan rezultat: uzorak DNK jednog muškarca bio je pozitivan samo na jedno od dvoje dece, piše Dejli Mejl.

Naime, kada je tada 19-godišnjakinja dala na analizu uzorak DNK drugog polnog partnera, test je otkrio da je on biološki otac drugog deteta. Prošlo je već 16 meseci otkako su deca rođena, ali njihova je priča tek sada postala javna. Objasnila je da je uradila test utvrđivanja očinstva jer nije bila sigurna ko je otac njene dece.

U medicini je ovaj fenomen nazvan heteroparentalna superfekundacija i događa izuzetno retko, objasnio je lekar Túlio Horhe Franko. Heteropaternalna superfekundacija događa se kada majka otpusti dva jajašca koja su zatim oplođena s dva spematozoida različitih muškaraca. Žene obično moraju da imaju odnose s dva različita muškarca u roku od jednog dana pre ili nakon ovulacije kako bi se obe jajne ćelije oplodile. Ovaj slučaj iz Brazila je 20. ovakav slučaj zabeležen u svetu, a sada je objavljen u naučnom članku, prenosi Večernji list.

„Moguće je da se oplode dve jajne ćelije različitih muškaraca. Bebe dele majčin genetski kod, ali rastu u različitim placentama“, objasnio je lekar. Majka dvoje dece je šokirana DNK rezultatom i rekla je da nije znala da se to može dogoditi. „Deca su vrlo slična“, rekla je za Globo.

Nije poznato mišljenje očeva dece o celoj situaciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

blizancidnk testmajka
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Siguran sam da sva deca trebaju nositi majcino prezime ,jer zna se ko radja,mislim da je to davno i bilo tako. Mnoge zene podmecu decu muskarcima

  • Anonimni

    Znači bila je redaljka, blizanci a polubraca.