Srbin opisao kako izgleda raditi u Nemačkoj: Ako dođeš u 5 i 50 – zakasnio si

Kako zapravo izgleda rad u Nemačkoj? To se zasigurno pitaju svi oni koji sa Balkana razmišljaju da se zbog posla presele u tu zemlju. Neki su zadovoljni, a neki napominju da ni u Nemačkoj ne teče med i mlijeko…

Svoje iskustvo izneo je i jedan korisnik interneta poreklom iz Srbije, koji kaže da je kod roditelja u Nemačku otišao s nepunih 20 godina, za nekoliko meseci sredio sve papire i našao posao iz oglasa. Dotad je malo radio na crno, prenosi Espreso.

„Teško mi je bilo da ustanem u 4.30 h, pa sam se navikao. Radi se od 6 h. Ako dođeš u 5.50 h – već je kasno – ne stigneš ništa, presvlačenje, kafa itd. U 6.01 h mašine zuje kao da je 10.00 h. 08.55 – 09.00 peru se ruke. 09.00 – 09.10 doručak. Vreme za doručak pada na teret poslodavca. 11.55 peru se ruke. 12.00 – 12.30 – ručak (tih pola sata odrađujemo)“, naveo je neimenovani muškarac.

Dodaje da za vreme posla ponekad nema vremena ni da se popije voda, a za odlazak u toalet treba pozvati zamenu. Odlasci na WC nisu ograničeni.

„Ko na takvu i sličnu disciplinu ne želi da se navikne, neka ostane ovde. Uslovi rada su ekstra, ista temperatura i leti i zimi. Prekovremeni se plaća i nekoliko dana pre se najavi i nije obavezan, samo ono iz ugovora. Kad se radi – radi se, a kad odeš kući – niko te u vezi s poslom ne uznemirava“, zaključuje radnik iz Srbije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nemačkaradnik
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Javio se irvas.Bravo sveznajuci.

  • Anonimni

    Na Nemci rade od 8 do 12 a ostalo su slobodne aktivnosti. Haha . Jos je ovaj gospodin proso pitajte razno razne perace kako prolaze.

  • Anonimni

    Čudna mi čuda, radiš na traci i smatra se da kasniš ukoliko nisi najmanje petnaestak minuta ranije na poslu. Pa ne može predradnik da gata u bob kada ćeš ti da stigneš, nego mora da ti odredi zamenu, pa ti slobodno možeš da ideš kući. Mi pokušavamo da unifikujemo stvari koje nemaju veze jedna sa drugom. Na primer, moj sadašnji posao zahteva i rad i subotom i nedeljom i noću ukoliko sistem iz nekog razloga ne funkcioniše. Ukoliko funkcioniše, mogu i da se šetkam.

  • InfoSek

    Ipak, ovo je prica o radu u fabrici i na traci. Karakterisati ovo kao “Rad u Nemackoj” je potpuno pogresno. Promenite naslov u “Rad u Nemackoj Fabrici”.

  • Anonimni

    Cudi me da irvas nije komentarisao.

    • bambi

      Sta reci. Potpuna izmisljotina. To ovi nasi seljoveri hoce da trimuju naseg prosecnog coveka ali brate ne ide to tako lako. Ovi nasi su kao prevrelo kiselo mleko. Odma’ provale da ih neko lozi. Prvo nije tacno da nemci pocinju da rade od 6 ujutru. To je u najmanju ruku kretenizam. Niti moze da se neki efekat postigne time a pravo da vam rechem probudili i macice i kucice u to vreme. Mislim da radno vreme pocinje u 7. Nego to ovi nase hoce malo da nas podgreju pred ove evromske integracije. Kao tipa, ocete vece plate, ima da radite ko nemci i slicni fazoni. Ljudi, uvek svojom glavom razmisljajte i ne nasedajte na primitivizam i prostakluk. Nemci ne radi nista vise od prosecnog balkanca. Nije u tome vazon. Anonimka vam moze to podrobnije objasnisti posto je trenutno u Nemackoj. Oni samo imaju do jaja razradjen sistem i organizaciju rada koja je do jaja efikasna. To je poenta. Normalno da bi sve to bilo realizabilno, neophodno je da nema korupcije, pljacke i kriminala. Sto ce reci da je to sistem koji je trenutno kod nas neprimenjiv. Dakle sve se koze p..a.e a mog jarca zabolese .aj.a.