Srbin opisao kako izgleda raditi u Nemačkoj: Ako dođeš u 5 i 50 – zakasnio si

Kako zapravo izgleda rad u Nemačkoj? To se zasigurno pitaju svi oni koji sa Balkana razmišljaju da se zbog posla presele u tu zemlju. Neki su zadovoljni, a neki napominju da ni u Nemačkoj ne teče med i mlijeko…

Svoje iskustvo izneo je i jedan korisnik interneta poreklom iz Srbije, koji kaže da je kod roditelja u Nemačku otišao s nepunih 20 godina, za nekoliko meseci sredio sve papire i našao posao iz oglasa. Dotad je malo radio na crno, prenosi Espreso.

„Teško mi je bilo da ustanem u 4.30 h, pa sam se navikao. Radi se od 6 h. Ako dođeš u 5.50 h – već je kasno – ne stigneš ništa, presvlačenje, kafa itd. U 6.01 h mašine zuje kao da je 10.00 h. 08.55 – 09.00 peru se ruke. 09.00 – 09.10 doručak. Vreme za doručak pada na teret poslodavca. 11.55 peru se ruke. 12.00 – 12.30 – ručak (tih pola sata odrađujemo)“, naveo je neimenovani muškarac.

Dodaje da za vreme posla ponekad nema vremena ni da se popije voda, a za odlazak u toalet treba pozvati zamenu. Odlasci na WC nisu ograničeni.

„Ko na takvu i sličnu disciplinu ne želi da se navikne, neka ostane ovde. Uslovi rada su ekstra, ista temperatura i leti i zimi. Prekovremeni se plaća i nekoliko dana pre se najavi i nije obavezan, samo ono iz ugovora. Kad se radi – radi se, a kad odeš kući – niko te u vezi s poslom ne uznemirava“, zaključuje radnik iz Srbije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.