Svi zaboravljaju ovo važno mesto pri pranju zuba, a posledice mogu biti katastrofalne!

Važnost čišćenja jezika za očuvanje svežeg daha i oralnog zdravlja ne može se preterano naglasiti. Ako ste do sada preskakali ovo mesto u svojoj oralnoj higijeni, vreme je da se suočite sa činjenicama koje otkrivaju koliko je to važno.

Naučnici upozoravaju da je jezik dom za razne bakterije i ostatke hrane koji, ako se ne očiste redovno, mogu izazvati niz problema. Od lošeg daha do potencijalno ozbiljnijih zdravstvenih problema, izbegavanje čišćenja jezika može biti prilično opasno na duže staze, a posledice po zdravlje loše.

Stomatolog dr Deepa Vakil ističe da nečišćenje jezika može dovesti do brzog razmnožavanja bakterija, stvaranja plaka i lošeg zadaha. Takođe, bakterije na jeziku proizvode jedinjenja sumpora koja mogu izazvati hroničan loš zadah, poznat kao halitoza.

Osim toga, nečišćenje jezika može doprineti akumulaciji plaka, što povećava rizik od karijesa, bolesti desni i drugih oralnih problema. Važno je istaći da loše zdravlje desni ne utiče samo na oralno zdravlje, već može biti povezano i sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Takođe, bakterije sa jezika mogu dopreti do desni, izazivajući upalu i bolesti desni. Ako vam je hrana nedavno izgubila ukus, možda je to zbog bakterija na jeziku koje ometaju vaše čulo ukusa. Redovno čišćenje jezika može vam pomoći da održite funkciju čula ukusa i poboljšate uživanje u hrani.

(klix.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjejezikpranjesavettrikzdravljezubi
Komentari (0)
Dodaj komentar