Test inteligencije: Imate 20 sekundi da rešite ovaj matematički zadatak za osnovce

Da li se sećate matematičkih pravila koje ste učili u školi? Da biste saznali, možete pokušati da rešite ovaj test inteligencije!

Matematički izazovi nude mnoge prednosti onima koji nastoje da ih reše. S jedne strane, oni vam omogućavaju da oslobodite pritisak. S druge strane, oni pomažu da izoštrite svoj um.

Pokušaj da pronađete odgovor poboljšava vaše veštine razmišljanja dok jača vaše znanje matematike.

Pored toga, to je odlična vežba pamćenja i efikasan način rada na kritičkom razmišljanju. Generalno, prihvatiti matematički izazov znači poboljšati svoju mentalnu agilnost.

Da bismo vam to dokazali, pozivamo vas da pronađete odgovor na jednačinu 88 ÷ 4 x (6 + 9) = ?

Na prvi pogled, operacija izgleda jednostavno. Međutim, moći ćete da ga rešite samo ako pažljivo analizirate komponente jednačine. Ako ih pažljivo pregledate, dobićete opšte razumevanje operacije.

Da bi rešili ovaj test, dajemo vam 20 sekundi. Ovo je više nego dovoljno da dokažete svoju vrednost i svoje sposobnosti. Uključite štopericu i počnite!

Da li ste uspeli da pronađete tačan odgovor na jednačinu u zadatom roku? U nastavku možete pročitati tačan rezultat ove jednačine.

Rešenje

Odgovor na operaciju 88 ÷ 4 x (6 + 9) = ? dobija se primenom matematičkog koncepta koji je pravilo redosleda PEMDAS operacija.

Ovaj princip se sastoji od poštovanja redosleda prioriteta operacija, odnosno prvenstvo zagrada i eksponenta, množenja i deljenja počevši s leva na desno, i sabiranja i oduzimanja takođe idu s leva na desno.

Dok obraćate pažnju na jednačinu koju treba rešiti, jasno možete videti da ona nema eksponente, već zagrade. Dakle, ono što prvo treba da uradite je da počnete odatle. Imate (6 + 9) = 15.

Operacija tada može imati sledeći oblik: 88 ÷ 4 x 15 = ? Kao što vidite, ostaje samo množenje i deljenje. Idući s leva na desno, dobijate kao konačni proizvod: 88 ÷ 4 x 15 = 22 x 15 = 330.

Ako je vaša računica došla do 330, onda ste prošli IQ test. Imate dobre kognitivne sposobnosti i odličnu mentalnu agilnost.

S druge strane, ukoliko vam je zadatak zadao muke, samo treba više vežbati i rezultati neće izostati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

matematikazadatak
Komentari (13)
Dodaj komentar
 • Anonimni

  Kakvi retardirani komentari. Pola vas ponovo u osnovnu skolu. A dok sam citao, pomislio sam kakav retardiran clanak.

 • Nemanja

  Nije Vam tačan rezultat,množenje je starija operacija od delenja(bar je tako bilo kad sam ja išao u školu).

 • Anonimni

  330

 • Anonimni

  X se moze izracunati samo iz jednacine. Ovde nema jednacine. Ako ste predpostavili da je na kraju =0, opet nema resenja.

 • Goran

  330 Množenje i deljenje su medjusobno isti nivo operacija u matematici baš kao i sabiranje i oduzimanje. U kojoj prašumi ste učili matematiku???

 • Anonimni

  Rezultat vam nije tacan.Naucite vec jednom da je prvo mnozenje pa onda deljenje.Nema veze sa stranom.

 • gordana.

  Nije zadao muke ali dvoumljenje jeste zbog redosleda računskih operacija i prednosti operacije u zagradi koja je bila upitna.

 • Penzioner

  Matematicki je 88:60, ili 44:30; ili 22:15,

  • Anonimni

   Tacno

 • Ja

  0,89 je resenje. Ide prvo mnozenje pa delenje 88÷4×15=88÷180=0,89

 • Korektor

  Da bi vaše rešenje funkcionisalo potrebno je da 88/4 bude u zagradi (88/4), inače če rezultat biti sledeći: 22/15

  • Ceca

   Prednost ima mnozenje u odnosu na deljenjebpa tako da 330 nije dobro rezultat, vratite se u osnovnu skolu!

 • Anonimni

  Al’ vi od muve pravite medvjeda