Udajete se – a sestra postaje problematična (3)

Venčanje bi trebalo da bude nešto čemu se radujete i vi, i vaš partner, i vaša i njegova porodica, i… Međutim, vaša sestra se vraća nekim starim obrascima ponašanja, ili postaje zlobna, i niste sigurne šta da radite. Za sestru koja se ponaša kao šefica znate da joj namere nisu rđave, znate da brine za vas, ali vam njeno ponašanje i dalje smeta.
Njeno ponašanje vam je zamorno, i ne želite da se ponaša kao da je ona glavna na vašem venčanju, šta da radite? Iskoristite njenu želju da se "pobrine za vas" i odaberite neki deo organizacije venčanja u kome ćete joj praktično dati odrešene ruke. Recimo, vama nije bitno koja će se tačno jela služiti, glavno je da bude ukusno i jestivo (a vaša sestra svakako ne bi odabrala nešto što niko neće hteti da jede), polaskajte sestrinoj organizacionoj sposobnosti, zamolite je da ona sredi sve oko toga, recite joj da znate da će sigurno sve biti savršeno ako se ona time pozabavi, i kažite joj da sve ostalo imate pod kontrolom.
4. Zlobnica. Šta god da uradite u vezi s venčanjem, vaša sestra ima neki zajedljivi komentar. Venčanica vam je odvratna, izbor restorana bezvezan, možda i vašeg verenika omalovažava. Vaš partner, nadamo se, ima dovoljno prisebnosti da ne uzvrati istom merom na uvredljive komentare, ali to vama neće pomoći da se osećate bolje. Zašto se vaša sestra tako ponaša, inače nije takva? Svašta bi moglo da bude razlog. Možda ju je vaše venčanje podsetilo na to da ona još uvek nikog nema, možda vama venčanica divno stoji i to je snažno podseti na njenu prekomernu težinu koja će pored vas postati još upadljivija, i to pred gomilom sveta na venčanju, možda… Nešto jeste, sigurno. Niste vi za to krive, ali se vaša sestra zbog nečega oseća loše i povređeno, i reaguje zajedljivošću.
Šta tad? Nije neobično ako želite da joj uzvratite istom merom i "poklopite" je, to je sasvim razumljivo, ali da li će vas takav postupak stvarno učiniti srećnom? To što ste vi i vaša sestra razmenjivale uvrede pred vaše venčanje, koje bi trebalo da bude srećan događaj? Teško. Zato, pokušajte da bez optuživanja razgovarate s njom, kažite joj kako se osećate zbog njenog ponašanja (budite vrlo precizne, navedite tačan događaj i šta je tačno rekla što vas je povredilo, s fokusom na vašim osećanjima, a ne na optuživanju). I u ovom slučaju, ako vi spustite gard, dobre su šanse da to i vaša sestra učini, i da prizna šta je to što je muči – a onda možete pokušati da joj pomognete, i da zajedno rešite problem, a potom se vratite velikoj zabavi u kojoj obe učestvujete, svaka na svoj način – vašem venčanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakproblemsestraudajaveza
Komentari (0)
Dodaj komentar