Verovali ili ne, mladina podvezica ima ovo značenje, to sigurno niste znali

Većina tradicija nalaže da za dan venčanja mlada na sebi ima nešto posuđeno, nešto plavo, nešto staro i nešto novo. Osim toga, tradicija nalaže i da mlada baca buket, da se po nju dolazi kući, da nosi podvezicu i još mnogo toga.

Jeste li ste se ikad zapitali čemu služi podvezica, zašto je mlada nosi i zašto je mladoženja mora skidati?

Istorija svadbenih ženskih podvezica je ukorenjena duboko u prošlost. Sama reč dolazi iz Francuske, međutim, tamo je podvezica imala nešto drugačiju ulogu – podržavala je pantalone, a koristili su je i muškarci i žene.

Iako se istoričari nisu složili da li je to počelo u 14. ili 19. veku u Evropi, ono što je zanimljivo je to što podvezica tada nije imala isto značenje kao danas. Tada se verovalo da delovi mladine odeće donose sreću, a podvezica je služila za pridržavanje čarapa koje je ona nosila. Tada ni medeni mesec nije bio privatna stvar za mladence.

Nakon što bi mladenci rekli sudbonosno ‘da’ i stavili  prstenja, otišli bi da obeleže svoj dan u spavaću sobu. Uzvanici bi  otpratili tek venčane mladence u spavaću sobu i čekali pred vratima dok oni ‘obave posao’. Potom bi mladoženja izašao, s podvezicom ponosno podignutom u vazduh, a svadba bi se mogla nastaviti.

U nekim krajevima je poznato i to da su mlade neveste dobijale podvezice od srećno udatih žena koje su nakon venčanja poklanjale neudanim kako bi im donele sreću.

Foto: Scott FeldsteinCC BY 2.0

Danas se to radi na nešto drugačiji način. Mladoženja skida podvezicu s mladine noge dok ona sedi na stolici, najčešće zubima ili rukama. Nakon njenog uspešnog skidanja baca se svim neoženjenim muškarcima, a osoba koja uhvati podvezicu obično je zadužena za ples s devojkom koja je uhvatila buket.

Verovali ili ne, podvezica danas simboliše sreću prisutnim neženjama. Navodno, ko bude imao sreće da ja uhvati, sledeći će se oženiti. Ipak, ta tradicija je više simbolična i zabavna nego realna.

Ne postoji određeno pravilo na kojoj bi nozi mlada morala nositi podvezicu, pa je možete staviti na onu nogu na kojoj će vam  nošenje biti ugodnije. Obično se preporučuje da se nosi iznad koljena jer je to najuži deo noge pa tako ona neće smetati prilikom hodanja ili plesanja.

Mladenci odlučuju da li će baciti podvezicu ili će je zadržati i to je sasvim u redu. U svakom slučaju, uvek možete nabaviti i dodatnu podvezicu koju ćete baciti, a glavnu možete zadržati za uspomenu.

Ako mislite da ćete se osećati neugodno prilikom samog čina skidanja podvezice, možete je predati mladoženji nakon čega će je on baciti.

Iako su podvezice uglavnom nepotrebne, mnoge moderne mlade ipak ih još uvek nose, piše Reader’s Digest.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mladamladoženjapodvezica
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Moje Miličanstvo

    Kuku naopako, ja nisam imala podvezicu i nisam imala ništa plavo. I šta ćemo sad?