„Fejsbuk” najtraženiji pojam na internetu u Srbiji

Domaći internet pretraživač „Krstarica” sačinio je godišnju listu najčešće „tagovanih” pojmova.

Lista najtraženijih pojmova:

1. "Fejsbuk"
2. "Vesti"
3. "Gugl"
 
Najtraženiji pojam ove godine na internetu u Srbiji bio je „Fejsbuk", pokazalo je istraživanje „Krstarice”, jednog od najpopularnijih domaćih pretraživača svetske mreže. Popularna društvena mreža koju je osnovao Mark Zakerberg, inače, godinama je na šampionskoj poziciji, kako u svetu, tako i kod nas.

Istraživanje urađeno na uzorku od 2,2 miliona posetilaca „Krstarice", pokazuje da su tokom godine više nego ranije posećivani sajtovi sa mnogo vesti, pa se pojam „vesti" našao na drugom mestu. Pojam „kredit” sa trećeg mesta u 2011. godini pao je na 16. mesto, a zamenio ga je pojam globalnog internet pretraživača „Gugl”.

Na četvrtom mestu se nalazi pojam „kurs”, što se sigurno može tumačiti i ekonomskom situacijom i odnosom evra i dinara.

Sledi pojam „Kurir”, kao najtraženiji među dnevnim listovima na mreži, koji je prošle godine bio na šestom mestu. Dnevni list „Politika”, odnosno naziv naše medijske kuće, našao se na 18. mestu, što je skok sa prošlogodišnjeg 21. mesta, i zauzeo je treće mesto među medijima.

Pojam seks je, kao i uvek, pri vrhu interesovanja, ali se ove godine nalazi na osmom mestu, jedno mesto ispod vremenske prognoze. Sve veći interes građani pokazuju i za pojmove – horoskop i sanovnik.

Na 24. mestu najtraženijih pojmova na internetu u Srbiji, prvi put se pojavljuje i prezime tenisera Novaka Đokovića, što se tumači, kako navode iz „Krstarice”, potrebom identifikacije sa uspešnim i vrednim ljudima.

Na listi se među 25 najtraženijih pojmova nalaze i: rečnik, igrice, kuvar, loto, TV program, sanovnik, "Jutjub"…      

(A. C, „Politika“, 29. decembar 2012)