Fejsbuk najtraženiji pojam na Krstarici

Društvena mreža Fejsbuk već treću godinu zaredom najtraženiji je pojam na domaćem internet-pretraživaču Krstarica. Kriza, koja je postala preokupacija ljudi širom planete, sa drugog mesta potisnula je Gugl, koji se sada našao na desetom, a odmah iza njega je kredit koji je sa trećeg mesta potisnuo – seks.

Jedan od najpopularnijih internet-pretraživača objavio je rezultate istraživanja na uzorku od svoja 2,2 miliona posetilaca, koji, živeći život kroz Internet, jasno stavljaju do znanja šta najviše zaokuplja njihove misli, šta ih muči, čemu se najviše nadaju.

Dilema da li da podignu kredit ili ne stavila je ovaj pojam na treće mesto, zainteresovanost za skok ili pad evra i ostalih valuta pojam kurs je svrstala na četvrto, a na petom je posao bez kojeg su mnogi građani ostali u ovoj godini.

Interesantno je da ova četiri pojma (kriza, kredit, kurs i posao) uopšte nisu bili na prošlogodišnjoj listi, da bi se ove godine našli među prvih pet.

Na šestom mestu je dnevni list "Kurir" koji prošle godine, takođe, nije našao svoje mesto na listi, da bi ove godine postao najtraženiji pojam od svih dnevnih novina u Srbiji.

Da interesovanje za seks nisu potisnule brige zbog ekonomske krize i potrage za poslom, govori podatak da se ovaj pojam našao na sedmom mestu, a odmah za njim je vremenska prognoza.
 
Pojam rečnik koji je nekad zauzimao odlično šesto mesto, sada se našao na jedanaestom, a sledi ga Jutjub koji se popeo lestvicu više u odnosu na prošlu godinu. Nekada mnogo češće tražen pojam horoskop (5. mesto 2010) sada je na 13, a pad je zabeležio i sanovnik koji se sa prošlogodišnjeg desetog ove godine našao na 16. mestu.

Igrice su na Krstaričinom pretraživaču mnogo manje tražene, pa se ove godine ovaj pojam našao na 17. mestu, a vesti su sa 15. pale na 19.

Kuvar je pao samo za jedno mesto i sa 19. se "smestio" na 20, oglasi su 23, loto je 24, dok se na 25. mestu našao televizijski program kojeg prošle godine nije ni bilo na listi.

(S. Č, „Politika“, 28. decembar 2011)