Krstarica – dobro opremljena pretraživačka lađa

Krstarica je takođe nov projekat, s manje mogućnosti za pretraživanje od Šerloka, ali s više dodatnih sadržaja. Verovatno je baš to razlog za, bar po podacima s te lokacije, preko milion i dvesta hiljada poseta mesečno.
Na Krstarici ne postoji mogućnost odvojenog pretraživanja baze domena, ali se ono automatski pokreće i rezultati se prikazuju u kutiji s leve strane. Uz neke od unetih upita Krstarica je u sličnoj kutiji dala i svoje preporuke, ali se one nisu podudarale sa stranama koje smo tražili. Ona ima i brojač koji prikazuje koliko strana približno odgovara upitu, zaokruženo na stotine (npr. više od 600). Nema napredne mogućnosti pretrage, kao ni rangiranje izlaznih rezultata. Kada smo se prvi put pripremili za ovo poređenje, pre nešto više od tri meseca, Krstarica je ispravno pronašla 50% lokacija koje smo tražili. Sada je, s istim tim pojmovima postigla razočaravajućih 21% pogodaka.
Pored Web strana, ovaj sistem može pretraživati i MP3 datoteke slike, a postoji mogućnost automatskog preusmeravanja upita na katalog 4Anything i pretraživač GOTO (koji koristi bazu Inktomi). Okruženje Krstarice možete posmatrati na ćirilici ili latinici. Od dodatnih mogućnosti treba pomenuti dvosmerne englesko-srpske i nemačko-srpske rečnike, ažurne dnevne informacije i zanimljivosti poput vodiča kroz kulturni život Beograda, bioskopskog repertoara ili proračuna bioritma.
Naš utisak je da je Krstarica znatno bolje uklopljena u celinu od Šerloka. Automatska pretraga domena i preporuke su ideje koje treba razraditi, ali valjalo bi dodati i pretrage po sličnim pojmovia, napredno zadavanje upita, a obavezno i sistem za rangiranje rezultata. Naš test je pokazao da, po veličini baze, Krstarica prilično zaostaje za Šerlokom. Najveći zaostatak je u zabavnim lokacijama, gde su pretrage davale i dvostruko manje pojmova. Kod pojmova u vezi računarstva i Interneta, Krstarica je prijavljivala oko 30% manje pojmova, dok je nešto bolja od Šerloka kad su u pitanju strane koje se odnose na našu zemlju i njen glavni grad. 
Krstarica – www.krstarica.co.yu
Za: Ima mnogo dodatnih mogućnosti. Preporuke su odlična ideja, treba ih razraditi.
Protiv: Neprecizna je i nema mogućnosti napredne pretrage.
Preciznost: 21,5%.
Ocena: Krstarica je kvalitetan sistem i sada može dobro poslužiti, ali će morati prilično da se unapredi da bi svojim korisnicima olakšala rad.

(„Mikro“, 1. septembar 2000)