Kulinarski specijaliteti na domaćem Web-u

Mnoge od vas verovatno su bezbroj puta silno vreme izgubile razmišljajući o tome šta da spreme za ručak, večeru ili čime da iznenade i počaste goste, dok su mnogi od vas – izvesno je – nebrojeno puta svojim ženama ili majkama zamerali zbog spremanja jednih te istih jela koja su već odavno svima dosadila, ili pak zbog toga što isto jelo nikada nije spremljeno na isti način, budući da se prava mera neophodnih namirnica gotovo nikada tačno ne zna, kao, uostalom, ni pravi i zasvagda utvrđeni recept kog se, ipak, treba pridržavati.
Kako bilo, činjenica je da sve više ljudi, kako muškaraca tako i žena, redovno traži Internet sadržaje, među kojima se odskora mogu naći i oni koji bi probleme slične pomenutim veoma brzo i uspešno mogli da reše.
Naime, početkom ovog meseca Internet Krstarica, domaći sajt koji ne treba posebno predstavljati, pokrenuo je novu rubriku pod nazivom Kuvar. S obzirom na raznovrsnost i bogatstvo oblasti i sadržaja koje nudi, ova rubrika predstavlja veoma zanimljiv i nadasve koristan i sveobuhvatan vodič kroz svet domaće i inostrane kuhinje i svih tajni umeća pripremanja i čuvanja jela uopšte.
Rubriku krasi bogat osnovni meni kao i veoma jednostavna i laka navigacija – prednosti i inače karakteristične za sadržaje ovog sajta, koji se, bez imalo preterivanja, može nazvati jedinim domaćim Web portalom u pravom smislu te reči. Na početnoj strani ove rubrike dat je pregled najnovijih recepata uz kratak opis, sa kojeg se može otići direktno na željenu podrubriku; pregled svih podrubrika dat je i u samom vrhu i na desnoj margini početne strane, tako da posetilac sam može izabrati put koji želi kako bi došao do podrobnijih informacija i celokupnog sadržaja.
Rubrika Kuvar ima čak deset podrubrika, a jedna od njih je i podrubrika pod nazivom Vaši recepti, koja omogućuje svojevrsnu interakciju, nezaobilaznu na svim većim svetskim sajtovima. Dovoljno je da posetilac popuni koncizan i jednostavan formular na dnu ove podrubrike, ukratko ispiše recept jela koje želi da preporuči i već istoga dana taj recept naći će se na samom sajtu i biti dostupan svim posetiocima. Rubrika, naravno, nudi i tajne egzotičnih kuhinja, kakva je nesumnjivo kineska, uključujući ne samo glavna kineska jela već i kineska predjela, supe, čorbe i poslastice, vrhunske italijanske specijalitete (lazanje, kalcone, pice, kanelone i sl), kao i glavna jela (starinska, srpska tradicionalna jela, ali i jela novijeg datuma), razne salate (od kojih su mnoge posne, pa tako trenutno i aktuelne), topla i hladna predjela, supe i čorbe, deserte (od palačinki i torti za početnike pa sve do krempita, krofni, baklava i doboš torte), ali i izuzetno korisne savete za domaćice (od uklanjanja narazličitijih fleka pa do pravilnog otapanja frižidera, čuvanja namirnica i sl) i, naravno, nezaobilazne dijete za regulisanje telesne težine, počev od onih koje podrazumevaju minimalan unos niskokaloričnih namirnica, preko tzv. mesečeve i anticelulit dijete, pa sve do čudesnih dijeta bez gladovanja. Osim toga, podrubrika Dijete nudi i tabele sa energetskim vrednostima osnovnih životnih namirnica, a valja napomenuti da se u okviru istog sajta jednim klikom može izračunati i idealna telesna težina, odgovarajuće energetske potrebe organizma za kilodžulima, odnosno kalorijama, kao i utrošak energije pri različitim vidovima aktivnosti.
Iako je pokrenuta svega nekoliko dana pre pisanja ovog teksta, rubrika Kuvar već nudi preko stotinak recepata, a budući da se, kao i ostali sadržaji na Krstarici, ažurira svakodnevno, nema sumnje da će posetioci uskoro pred sobom imati čitav jedan elektronski kuvar, opremljen uz to bogatim ilustracijama. Stoga se, drage naše surferke, odsad ne možete pravdati time da nemate ideju šta da spremite, jer je pred vama www.krstarica.com/lat/kuvar/

(„COM“, 8. april 2003)