Milion korisnika Interneta

Istraživanje o razmerama elektronske mreže u Srbiji: više od 300.000 žitelja naše zemlje svakodnevno „surfuje“ duže od jednog sata.
Srbija ima milion korisnika Interneta. Procentualno izraženo, to je 13,3 odsto populacije, bez Kosova i Metohije, pri čemu istraživanje, koje je za Telekom „Srbija“ sproveo Cesid, ukazuje na to da čak 55 odsto od 2,6 miliona domaćinstava ima najmanje jednog člana koji zna da radi na kompjuteru.
– Internet je postao ozbiljan medij i u Srbiji, jer 300.000 naših sugrađana svakodnevno provede više od jednog sata na svetskoj informacionoj mreži. To je veliki iskorak u daljem razvoju društva i upravo zbog toga treba još ozbiljnije pristupiti edukaciji građanstva, jer Internet ne služi samo za zabavu već i za pojednostavljenje svakodnevnih obaveza – kaže Igor Jecl, direktor Direkcije za usluge Telekoma „Srbija“.
Prema Cesidovom istraživanju 3.209 anketiranih, 84 odsto ispitanika Internet koristi za sakupljanje informacija i komunikaciju putem elektronske pošte. Kao ostali najčešći odgovori spominje se preuzimanje programa, igrica i muzike. Najposećeniji su zabavni i medijski sajtovi – 36 odsto, a potom slede pretraživači – 15 i poslovni sajtovi kompanija – deset odsto. Među pretraživačima suvereno dominira „gugl“ sa 69, dok se na „krstaricu“ i „jahu“ oslanja po 13 odsto surfera.
Kako se navodi u oceni istraživača, korisnici Interneta u Srbiji su veoma aktivni, jer se čak 41 odsto njih svakodnevno povezuje na Internet. Od tog broja, više od 47 odsto na mreži provede više od jednog sata, dok samo 13 procenata korisnika na Internetu provede manje od 15 minuta po jednoj konekciji. Interesantno je i to da muškarci za samo četiri odsto više od žena prednjače u korišćenju Interneta. Korisnici mlađi od 20 godina zastupljeni su sa samo osam, od 21 do 26 godina sa deset, od 26 do 30 godina sa 11, dok starosne grupe od 31 do 40, od 41 do 50 i od 51 do 60 godina imaju po 17 odsto korisnika. Grupa u kojoj su stariji od 61 godine imaju 20 odsto korisnika Interneta.
– Broj korisnika Interneta drastično će se uvećati tokom naredne dve godine. Srbija će krajem 2007. godine imati dva miliona korisnika Interneta. Međutim, da bi dosegli, a možda i prevazišli ta predviđanja, neophodno je pomoći onima koji nemaju sredstva za kupovinu kompjutera. Cene računara su drastično pale u odnosu na prethodne godine i taj problem bi mogla da prevaziđe prodaja računara kao što se to danas čini sa mobilnim telefonima. Da li će to biti na rate ili kroz Internet pretplatu, tek Telekom „Srbija“, kao državna firma, nastojaće da u svom domenu pomogne i ubrza razvoj informacionog društva – rekao je Igor Jecl.

(M. Lakić, „Politika“, 21. decembar 2005)