„Politika” među najtraženijim stranicama na „Krstarici”

Korisnici interneta u Srbiji najčešće traže „Fejsbuk”, kao i informativne sajtove, pokazuje istraživanje korisničkih navika.

Društvena mreža „Fejsbuk” je prva na listi sajtova koje trže korisnici interneta u Srbiji, dok je među prvih 20 najčešće traženih pojmova i list „Politika”. Veb-sajt najstarijeg dnevnog lista na Balkanu tražen je često tokom ove godine na internet-pretraživaču „Krstarica”, tako da je zauzeo 17. mesto liste najčešće zahtevanih pojmova.

„Krstarica”, jedini srpski internet pretraživač i jedan od najposećenijih sajtova u Srbiji, već godinama unazad pred doček Nove godine objavljuje listu pojmova koje srpski korisnici interneta pretražuju.

Kako objašnjavaju u ovom pretraživaču, godinama je na prvom mestu „Fejsbuk”, što jasno ukazuje da se još više udaljavamo jedni od drugih i da nam je lakše da pošaljemo poruku na ovoj društvenoj mreži ili postavimo fotografiju nego da pozovemo telefonom, jer nismo baš sigurni da će sa druge strane osoba da odgovori, a kamoli da se vidimo sa prijateljem ili poznanikom. Takođe, sva čula su nam okrenuta ka vestima koje stižu iz minuta u minut, tako da se takvi sajtovi mnogo više posećuju nego prošle godine.

Po „Krstarici”, čiji amdinistratori su analizirali pretrage 2,2 miliona posetilaca, treće mesto na godišnjoj listi najtraženijih pojmova na internetu zauzela je reč „vesti”, „Gugl” je na četvrtom, a reč „posao” na petom mestu.

Na drugom mestu je „Kurir”, na šestom mestu dnevni list „Informer”, a sajt Radio-televizije Srbije (RTS) na 22. mestu. Inače, korisnici interneta u Srbiji traže i vremensku prognozu (sedma pozicija), horoskop (deveto mesto) i – tumačenje snova, a ovaj termin je na 10. poziciji.

Visoko se kotira i interesovanje za seks, a ovaj termin je na osmom mestu liste najtraženijih pojmova, iako je ranijih godina bio mnogo bolje kotiran na listi. Tek na 12. mestu je interesovanje za svet, na 16. mestu su video-igre, a rečnik je na 18. mestu.

„Dži-mejl” i „Jahu” su najposećeniji od sajtova za elektronsku poštu i zauzeli su 11, odnosno 13. mesto, a sajt za objavljivanje video-snimaka „Jutjub” je zauzeo 15. mesto najtraženijih.

Među 25 najtraženijih pojmova korisnika interneta u Srbiji jeste i Narodna banka Srbije – na 20. mestu, a mesto ispred jeste pojam „loto”.

(R. S, „Politika“, 25. decembar 2013)