Pretraživanje SCG Interneta

Na ovom terenu praktično su ostali Internet Krstarica i „srpski“ Google.
Pri pretraživanju celog Interneta, ukoliko tražimo opšte informacije koje bi mogle da se svrstaju u neku kategoriju u katalogu, najkorisnija će nam biti najpoznatija kataloška mašina za pretraživanje – Yahoo. S druge strane, ukoliko tragamo za stranicama raznih sajtova koji sadrže određeni pojam, najefikasnije će nam biti da ukucamo upit u polje za pretragu najpoznatije mašine za pretraživanje po ključnoj reči – Google. Situacija se unekoliko menja ako želimo da pretražimo SCG Web prostor bez rezultata iz stranih zemalja. Za kataloško pretraživanje potražićemo pomoć nekog od domaćih pretraživača, a ako želimo da pronađemo neku stranicu koja sadrži određenu reč, imaćemo izbor između nekog od domaćih pretraživača i jednog stranog koji podržava, između ostalog, i posebnu pretragu stranica sajtova na srpskom jeziku. Pogađate, opet je reč o „nemilosrdnom“ Google-u.

Nekad bilo

Do pre nekoliko godina, domaći Internet pretraživači utrkivali su se za lidersku poziciju pretrage domaćeg Web-a. U međuvremenu, njihov razvoj je uglavnom posustao, najviše iz finansijskih razloga. Ako smo pretragu želeli da ograničimo samo na naše lokacije, domaći pretraživači su nam tada bili potrebni i kod kataloške i kod pretrage po ključnoj reči. Iz tog vremena poznat je „rivalitet“ za prevlast na domaćem pretraživačkom nebu između Internet Krstarice (www.krstarica.com) i Šerloka (www.pretrazivac.com). Po pohvalama, posećenosti i raznim testovima broja rezultata i kvaliteta pretraživanja, i jedan i drugi su se smenjivali na vodećim pozicijama. Pored ova dva, tada se moglo računati i na relativno kvalitetno pretraživanje na Yusearch. U međuvremenu kao da se stalo. Štaviše, imali smo priliku da pronađemo i rezultate testova pretraživanja određenih reči još iz 1999. godine, i da ih uporedimo sa sadašnjim za iste reči. Razočaravajuće je to da smo na pojedinim pretraživačima za mnoge reči sada pronašli manji broj rezultata nego pre četiri godine!?

Krstarica vs. Google

Najbolji način da ocenimo sadašnje stanje u kome se nalaze pretraživači pomoću kojih možemo da pretražujemo domaći Web jeste da im postavimo nekoliko različitih upita u polje za pretragu i da vidimo koliko će rezultata prikazati. Ono što nam je takođe potrebno je da rezultati budu „očišćeni“ od lokacija koje su iz susednih zemalja, odnosno sa sličnog govornog područja. U tu svrhu, postavili smo deset odabranih reči (učestale, retke, sa i bez domaćih slova, fraze) za pretragu domaćim pretraživačima i Google-u u opciji srpskog jezika, pri čemu nas je interesovao broj pronađenih stranica i kvalitet pretrage, dok brzinu pretraživanja i ostale osobine pretraživača nismo uzimali u obzir. Rezultate ovog testa možete videti u priloženoj tabeli, a odmah je jasno da su na ovom terenu praktično ostali: domaći pretraživač – Internet Krstarica i globalni pretraživač broj jedan – Google. Po broju pronađenih stranica pobedio je Google, jer je pronašao između dva i devet puta više stranica od Krstarice. Međutim, pozabavimo se i kvalitetom pretrage. Na zadate upite, Krstarica u opciji pretrage SCG/Web stranice prikazuje isključivo domaće sajtove, dok Google, pored većinski pronađenih naših sajtova, ponekad prikazuje kao rezultat i jedan broj stranica iz susednih zemalja sličnog govornog područja, kao što su BiH, Hrvatska, Makedonija, a ponekad i jedan broj stranih stranica gde se iz nekog razloga nalazi poneka naša reč. BiH je posebna priča jer ne postoji opcija pretrage na „bosanskom“ jeziku, tako da Google verovatno pomalo dodaje sajtove iz BiH i na srpsku pretragu. Generalno, za 10 naših upita za pretragu SCG Web prostora, Google je u proseku pronalazio oko pet odsto (slobodna procena) rezultata koji nisu iz SCG, što ćemo ipak oceniti kao minimalno „odstupanje“ od željene pretrage. U kvalitetu pretrage, pobednikje Krstarica. Ipak, kada uzmemo u obzir i broj pronađenih stranica i kvalitet pretrage, malu prednost bismo ipak dali broju stranica, na osnovu čega za pobednika našeg testa proglašavamo „srpski“ Google.

Opcije Google-a

Od Google-a uskoro možemo očekivati da i za SCG reši problem prikaza jednog broja lokacija iz susednih zemalja prilikom pretrage sajtova na srpskom jeziku. Namerno kažemo „i za nas“ jer postoji opcija jezičkog alata (language tools) koja pruža mogućnost, za jedan broj država, pretraživanja stranica sajtova na odabranom jeziku i/ili iz odabrane zemlje. Na primer, za Hrvatsku i Sloveniju već postoje opcije i jedne i druge pretrage, dok SCG još uvek nema u padajućem meniju pretrage iz odabrane zemlje. Tako, ako preciziramo pretragu za određenu reč ili frazu sa: 1) traži strane na hrvatskomjeziku i 2) traži strane koje se nalaze u Hrvatskoj, dobićemo izdašan rezultat isključivo hrvatskih sajtova (podrazumeva se na hrvatskom jeziku). Isto je sa slovenačkim opcijama pretrage, ali ne i sa našim. Pored prisutne opcije 1) traži na srpskom jeziku, nemogućnost da dodatno preciziramo pretragu i na 2) traži strane koje se nalaze u SCG, očigledno utiče da se ponekad u pretrazi „zalomi“ i poneki sajt iz susednog sličnog govornog područja. Uostalom, neki sajt sa .hr domenom može da bude na srpskom jeziku i da ga Google prikaže kao takvog, što opet znači da će se isti pojaviti i kao rezultat pretrage sajtova na srpskom jeziku, a iz Hrvatske. Zašto nas još uvek nema u opciji pretraživanja iz odabrane države, mogli bismo onako kuloarski da pretpostavljamo, a jedan od verovatnijih odgovora bi mogao da bude usko vezan za veoma dobru upućenost urednika Google-a u političku situaciju kod nas. Uz to, nas očekuje i novi domen.

Domaća scena

Ipak, ako nećete striktno da razmišljate o eventualnim neželjenim rezultatima pri pretrazi domaćih Web stranica, makar oni bili prisutni u malom procentu, onda je najbolje da koristite polje pretrage Internet Krstarice. Ovaj pretraživač prihvata i domaća slova, fraze, a podržava i pretragu čirilice. Nekada je najveća konkurencija Krstarici bio pretraživač Šerlok na adresi www.pretrazivac.com. Međutim, iako se na ovom sajtu redovno ažuriraju nove vesti iz raznih oblasti, polje za pretraživanje ne funkcioniše već duže vreme, tako da nažalost nismo bili u prilici da vidimo rezultate. Pored svega, i Krstarica i Šerlok su jedni od najposećenijih domaćih sajtova, jer su uređeni kao portali, tako da mnogi korisnici Interneta započinju svoje svakodnevne aktivnosti na Mreži upravo sa ovih sajtova. Krstarica ima odličan katalog sajtova grupisanih po tematskim oblastima, dok se ova sekcija Šerloka nalazi na staroj adresi ovog pretraživača www.yustart.com. Velika posećenost ova dva portala zasniva se i na sadržajima tipa najnovijih vesti iz različitih oblasti, vremenske prognoze, poslovnih izveštaja, vesti iz kulture, zabave itd.
Od ostalih domaćih, pretraživač koji po nazivu asocira na pretragu domaćeg Web-a – Srpko, na adresi www.srpko.com je za naše upite u opciji Jugoslavija (?) pronalazio ravnopravno rezultate iz SCG i iz susednih zemalja sa sličnim jezicima, tako da se praktično radi o balkanskom pretraživaču.
Yusearch, Beocity i www.yu su na zadate upite pretraživali reči u nazivima sajtova i njihovim opisima, a rezultati su, kao što se iz tabele vidi, poražavajuće skromni. Takođe, Yusearch ne prihvata domaća slova, a Beocity ih prikazuje „oskrnavljeno“.
Na kraju, pred vama je tabela testa koja govori sve.

Uporedni rezultati

Božićotorinolaringologijaseksčestitkatraktorpapagajračunar"Gospodar prstenova"praistorijasajla
Krstarica1000+771000+4146932031000+970148126
Yusearch00300510100
Beocity002505216100
www.yu00740649100
Google (srp)80303873940013402340952111008100350233

(Goran Petrović, „Digital“, 1. februar 2004)