Seks potisnuli kriza i kurs

Osim Fejsbuka koji je već tri godine na prvom mestu najtraženijih pojmova na internetu, ove godine na spisku su se prvi put našli i pojmovi "kriza", "kredit", "kurs" i "posao", koji zauzimaju prvih pet mesta, pokazuje istraživanje srpskog internet pretraživača Krstarica.
Interesantno je da je pojam "seks" sa prošlogodišnjeg trećeg mesta u 2011. pao za četiri pozicije niže. Imajući u vidu da je najveći broj korisnika interneta mlađa populacija, sociolog Milena Dragićević Šešić ističe za "Danas" da ovi podaci govore o tome da je "prošao period bezbrižnosti mladog sveta", koji se sada suočava sa svojom budućnošću.
– Reč je o trenutku sazrevanja cele jedne generacije, koja je odrasla uz internet i digitalnu kulturu. Ovi podaci, naime, pokazuju da ovoj generaciji u domenu interesovanja počinju da preovladavaju i neke druge stvari sem zabave. Teško je, inače, preći iz doba bezbrižne mladosti, naročito danas, tako da mladi moraju da istraže kakve su im sve mogućnosti. Samim tim, i internet dobija funkciju koju i treba da ima – objašnjava naša sagovornica.
Na spisku od 25 najtraženijih pojmova na internetu nalaze se još i vremenska prognoza, Gugl, rečnik, Jutjub i horoskop, koji su se svrstali u "top 15". Korisnike interneta, koji pretražuju putem pretraživača Krstarice, takođe, interesuju i vesti, mediji, sanovnik, kuvar, igrice, oglasi i loto. Na ovom spisku ove godine našao se i TV program, koji prošle godine nije bio među traženijim pojmovima na internetu.
Osim pojma "seks", veći pad na spisku zabeležen je i u vezi sa pojmom "Gugl", koji je prošle godine bio na drugom mestu, dok je u 2011. čak na desetoj poziciji. Horoskop je sa petog pao na 13. mesto, igrice sa osmog na 17. mesto, a sanovnik sa desetog na 16. Istraživanje je, kao i svake godine, obavio srpski internet pretraživač Krstarica na uzorku od 2,2 miliona posetilaca.
NEKI OD NAJTRAŽENIJIH POJMOVA NA INTERNETU

  1. Facebook
  2. kriza
  3. kredit
  4. kurs
  5. posao
  7. seks
  8. vremenska prognoza
  10. Google
  11. rečnik
  12. YouTube
  13. horoskop

(B. Cvejić, „Danas“, 27. decembar 2011)