Srbi na inernetu češće traže vesti nego seks

Društvena mreža „Fejsbuk“ već godinama je najtraženiji pojam na domaćem internet pretraživaču „Krstarici“.

Domaći pretraživač interneta „Krstarica“ objavio je tradicionalnu listu najtraženijih pojmova. Ovogodišnja pokazuje da pažnju u Srbiji i dalje najviše zaokuplja „Fejsbuk“. Naziv popularne društvene mreže su i u 2014. petu godinu zaredom, korisnici popularnog portala najčešće ukucavali u prozor za pretragu. Na drugom mestu je globalni pretraživač „Gugl“, a na trećem pojam „vesti“. Tradicionalno visoko se koktiraju „vremenska prognoza“ i „Jutjub“.

Sajtovi novina se posećuju mnogo više nego prošle godine, navodi se u saopštenju srpskog pretraživača. Najčešće se traže sajtovi „Kurira“, „Informera“, Blica“, „Politike“ i „Večernjih novosti, a od elektronskih medija sajt RTS-a. Veb-izdanje našeg lista je prošle godine bilo 17. na listi, a ove je na trinaestom.

„Posao“ je prošle godine bio na petom mestu, a ove godine se naa osmom mestu našao pojam „posao u inostranstvu“.

Seks je sve potisnutiji na listi onoga što zanima korisnike portala – pre pet godina je bio na trećem, prošle na osmom, a ove je na 12. mestu. I dalje veliko interesovanje vlada za horoskopom i sanovnikom.

U odnosu na prošlu godinu poraslo je interesovanje za kuvar.

Kada se uporedi sa listom od pre nekoliko godina uočljivo je odsustvo nekih pojmova.

Kriza, kredit i kurs bili su među pet najtraženijih pojmova u 2011. godini, a sada ih nema među 20. Tu je, doduše Narodna banka Srbije, koja je ove godine, isto kao i prošle, na 20. mestu.

Novak Đoković se prvi put pojavio na listi 2012, ali je zanimljivo da ga nije bilo među prvih 20 ni prošle, a ni ove godine iako se u 2014. oženio i dobio dete.

Među prvih 20 nije ni rečnik, koji je pre nekoliko godina bio među najtraženijim pojmovima i jedan je od zaštitnih znakova „Krstarice“.

Kad vide šta ima na „Fejsbuku“, pogledaju vesti i kakve su šanse za posao, građanima izgleda ostaje samo da se uzdaju u sreću. „Loto“ je takođe reč koja je u poslednjih godina među 20 najraženijih.

(J.J.K, „Politika“, 26. decembar 2014)