Srbi pretražuju „Fejsbuk“ i seks, a svet Džeksona i rvanje

Naziv poznate društvene mreže ujedno je pojam koji su Srbi najčešće unosili u polje za pretragu na sajtu "Krstarica". Srbi vole i MP3 muziku, horoskop, automobile…
Za razliku od stranih surfera, koji su najviše tragali za podacima o društvenoj mreži "Tviter", Baraku Obami, virusu novog gripa i Majklu Džeksonu, srpski korisnici globalne računarske mreže, prema podacima sajta "Krstarica", najčešće su u polje za pretragu unosili pojmove "Fejsbuk", "Gugl", "seks"… Ovaj domaći pretraživač, po uzoru na svetske servise, obelodanio je listu najtraženijih pojmova na Internetu u našoj zemlji, napravljenu na uzorku od 1,6 miliona posetilaca. Za čime su sve Srbi tragali?
Kako je navedeno na adresi www.krstarica.com, prvo mesto koje je zauzeo "Fejsbuk" tumači se kao porast potrebe za komuniciranjem, o čemu, prema autorima spiska, svedoči i činjenica da se seks i dalje visoko kotira na trećoj poziciji. Da li je uzrok "želja za bliskošću i manjak prave komunikacije među ljudima shodno brzom ritmu života" – kako je istaknuto na prezentaciji – ili prikrivene sklonosti srpskih surfera, ostaje tajna. Forum, pričaonica i rečnik – poznati sadržaji "Krstarice" – takođe su pri vrhu liste.
Posetioci su tragali i za internet izdanjem "Politike", koja se takođe našla na listi 25 najčešće unesenih pojmova, zajedno sa "Blicom", "Presom" i nedeljnikom "Svet". Novost je porast interesovanja za traženje posla na ovom pretraživaču – solidno 11. mesto. Traženi su i razni oglasi – zauzeli su 16. poziciju. Kako mnogi sanjaju da ne radeći steknu bogatstvo, zastupljene su i igre na sreću.
Ako se pogleda statistika za 2008. godinu koju je objavio domaći pretraživač "Pogodak", Srbe su prošle godine redom od prvog mesta najviše zanimali MP3 muzika, horoskop i – neizbežni seks. Trio sa pobedničkog postolja pratili su pojmovi "automobili", "erotske priče", "posao", "vesti"… Lake note i gledanje u zvezde sada su zamenili drugi sadržaji, a potragu za nekretninama i automobilima smanjila je verovatno ekonomska kriza. Razbibriga dobro dođe i u doba tanjih novčanika, pa su zato "igrice" i "upoznavanje" takođe dospeli u deset najtraženijih.
Zanimljivo je da je prema "Guglu" najposećeniji srpski sajt upravo "Krstarica", na kojoj "Gugl" zauzima drugo mesto po pretragama.
U svetu, četvorogodišnja dominacija pevačice Britni Spirs na listi pretraga "Gugla" i "Jahua", dva najpoznatija planetarna pretraživača, prekinuta je usled smrti Majkla Džeksona. Počivšem kralju popa u presto gledaju drugoplasirana knjiga i TV serija o vampirima "Twilight" ("Sumrak") i treći po redu sajt "World Wrestling Entertainment", koji okuplja ljubitelje američkog rvanja. Ostali rangirani pojmovi na "Jahuu" su Megan Foks, Britni Spirs, Naruto – japanska serija crtanih filmova – američki "Idol", Kim Kardašijan, NASKAR i kompjuterska igrica "Runescape". Na "Guglu" je, posle neprikosnovenog Džeksona, "sveto trojstvo" društvenih mreža – "Fejsbuk", "Tuenti" i "Tviter". Onlajn igrica "Sanalika" je peta, a slede je "Nju mun", nastavak sage o vampirima i vukodlacima, pop pevačica Ledi Gaga i nova verzija operativnog sistema "Vindouz". Deveto mesto zauzeo je vijetnamski sajt dantri.com.vn, a na dnu je pojam "Torpedo gratis".
(Foto: D. Jevremović)

(D. Bukvić, „Politika“, 29. decembar 2009)