YU pretraživači

Strani pretraživači su dobri, ali domaći segment Interneta zahteva dodatne usluge. Zato smo isprobali mogućnosti sajtova koncentrisanih na indeksiranje YU Web-a.
Pretraživači Interneta (ili, kako ih mnogi zovu, „mašine za pretraživanje“) su sajtovi koji indeksiraju sadržaj Web strana i omogućavaju da, postavljanjem pravog upita, dobijemo tačnu adresu, ili češće adrese, na kojima ćemo pronaći željene podatke. O njihovom značaju govori i statistika posećenosti Internet sajtova: već duže vreme najposećeniji sajt sveta je Yahoo! (neverovatnih 60 miliona poseta mesečno). U prvih pedeset sajtova po posećenosti nalazi se još nekoliko mašina za pretraživanje, kao što su Altavista (sa oko 11 miliona poseta) ili Google (oko pet miliona poseta za mesec dana).
I kod nas je situacija slična. Broj domena je, naravno, mnogo manji, ali sasvim dovoljan da je bez pretraživača vrlo teško pronaći neki podatak. Konkretno, registrovano je oko 7,400 domena sa sufiksom YU, od čega je trećina neaktivna. Nažalost, strani pretraživači se ne snalaze dobro sa YU slovima, pa će upiti koji ih sadrže ostati bez relevantnih rezultata. Zato u našim uslovima veliku ulogu u pretraživanju Interneta mogu da ostvare domaći pretraživači.
Kako smo testirali
Pronašli smo devet aktivnih domaćih mašina za pretraživanje Interneta i detaljno smo ih testirali. S obzirom na specifične zahteve korisnika (prvenstveno zbog slova koja ne postoje u drugim jezicima), napravili smo poseban algoritam za testiranje. Svakoj od testiranih mašina za pretraživanje postavili smo deset upita, obraćajući pažnju na niz parametara. Pre svega, kao upit smo postavljali reči za koje smo sigurni da se pojavljuju u velikom broju domaćih stranica. Zatim smo postavljali upite sa rečima koje smatramo relativno retkim, recimo „kotur“ i „lopata“. Cilj postavljanja ovih upita je bio da utvrdimo način indeksiranja sajtova na mašinama za pretraživanje. Naime, ako se indeksiranje vrši pomoću ključnih reči zadatih u zaglavlju stranice, onda će se kao ključna reč sigurno koristiti „Internet“, ali teško da će neko staviti izraz „kotur“. Ako je neka mašina za pretraživanje pronašla i takve reči, ona indeksira kompletan sadržaja stranice, što je mnogo bolja varijanta.
Sledeći niz upita obuhvatao je reči sa YU slovima. Pošto se radi o domaćim sajtovima, veoma je bitno da pretraživač dozvoljava postavljanje upita (i pronalaženje rezultata) koji u sebi sadrže naša slova. Čak je, čini nam se, mnogo bitnije ako se pronađe mali broj rezultata (pri upitu sa našim slovima) nego da se pojavi veliki broj rezultata, a da pretraživač ne daje mogućnost traženja izraza sa našim slovima. U takvom slučaju nam domaća mašina za pretraživanje nije ni potrebna – taj posao će mnogo bolje obaviti Yahoo! ili Altavista. Nažalost, dobar deo pretraživača pao je na ovom testu – samo četiri od devet pretraživača uspeli su da pronađu sajtove na osnovu upita u kojima su se pojavljivala naša slova.
Yugoslavia Infomap
Ovaj pretraživač se može pohvaliti najkraćom Web adresom www.yu. Naslovna stranica nije previše opterećena i sasvim je pregledna. Sajt je realizovan na engleskom jeziku, a od korisnih informacija tu se nalaze tekući datum i vreme (standardno vreme i nedavno ustanovljeno Internet vreme). Od dodatnih sadržaja mogli bismo da navedemo mogućnost slanja elektronskih čestitki, pregled Web kamera, slanje mail-a na/ax, Web e-mail…
Postavljanjem upita i preko broja dobijenih rezultata zaključili smo da ovaj pretraživač indeksira sajtove preko ključnih reči. Nije omogućeno napredno pretraživanje. Pored svakog pronađenog linka date su dodatne informacije o stranici (da li na njoj ima Java apleta, frejmova, formulara…). Na osnovu upita koji su sadržali naša slova, www.yu je uspeo da pronađe samo tri sajta koja sadrže reč „računar“. Zato se pretraživač može koristiti pre svega za postavljanje upita koji sadrže česte termine, ali nije pogodan ako vam zatreba specifična reč.
Jugoslovenska Internet arhiva
Na adresi www.map.co.yu nalazi se Jugoslovenska Internet arhiva. Sajt je na srpskom jeziku i na početnoj strani ima linkove izdvojene po kategorijama. Sadrži i linkove ka stranicama sa važnim informacijama kao što su lokacije i telefoni javnih komunalnih preduzeća, zdravstvenih ustanova, humanitarnih organizacija, sredstava informisanja itd; izdvojena je sekcija koja se bavi računarskim novostima. Dizajn sajta je jednostavan i korisnici se lako snalaze, čak i kada ga prvi put posete. Rezultati pretraživanja se ispisuju u grupama od po 20 linkova na stranici.
Broj pronađenih stranica na ovom pretraživaču je bio vrlo mali, ali je on uspeo da locira nekoliko sajtova na jedan upit koji je u sebi sadržao naša slova. Ovaj pretraživač takođe koristi indeksiranje stranica samo preko ključnih reči, s tim što je broj pronađenih stranica manji nego u slučaju Yugoslavia Infomap-a. Ni Jugoslovenska Internet arhiva ne dozvoljava napredno pretraživanje.

internetseksčekićračunarkoturlopata
Yugoslavia Infomap224360300
Jugoslovenska Internet Arhiva173130200
Montenegro Search Engine199230500
Šerlok10000*1158004374
Yuhoo *2/3390/340/00/10/00/0
YU Search141960040
Yu Web Adresar30370000
Internet Navigator27680001
Internet Krstarica **18/246/500+0/54/500+0/0/180/96/500+0/0/2347

* broj pronađenih kategorija i stranica
** broj pronađenih kategorija, sajtova i stranica
Montenegro Search Engine
Prvi crnogorski sajt za pretraživanje Interneta nalazi se na adresi www.mse.cg.yu. Sajt je realizovan na srpskom jeziku. Naslovna strana se odlikuje jednostavnim dizajnom i sve opcije se nalaze nadohvat ruke. I ovaj pretraživač je zasnovan na principu kataloga: prikupljeni sajtovi su razvrstani u osam kategorija, kojima se može pristupiti direktno ili zadavanjem upita.
Sajtovi se indeksiraju po ključnim rečima, a broj pronađenih stranica je negde između rezultata koje su postigla prethodna dva pretraživača. Montenegro Search Engine se bolje snalazi sa našim slovima, tako da je od četiri upita u kojima se ona pojavljuju pronašao rezultate za dva upita.
Šerlok
Jedan od najpoznatijih domaćih pretraživača zaslužuje da ga detaljnije opišemo. Na www.pretrazivac.com naći ćete meta-pretraživač koji na naslovnoj stranici nudi obilje sadržaja i najnovije vesti. Ovo je jedini pretraživač koji omogućava da se po jednom domenu prikaže samo jedan rezultat (nismo koristili tu opciju, jer nam je cilj bio da vidimo koliko stranica može da pronađe). Dodatne opcije su mogućnost pregleda upita koje su postavljali drugi korisnici, prikaz najnovijih dodatih linkova, pretraživač slika i mesta za zabavu po gradovima…
U katalogu pretraživača nalazi se oko 3600 linkova, a on prikazuje deset pronađenih linkova po stranici. Uz osnovne sadržaje o sajtu, vide se i informacije o serveru na kome se nalazi pronađena stranica, uz mogućnost pregleda sličnih sajtova, prikaza rezultata samo sa tekućeg domena (ili isključivanje tog domena iz prikaza), kao i informacije Alexa servisa za praćenje prometa na datom domenu.
Prilikom postavljanja upita, pretraživač je dao najveći broj rezultata, mada treba naglasiti da on indeksira i stranice koje nisu vezane za Jugoslaviju, pa zato nismo mogli da odredimo tačan broj rezultata koji se odnose samo na našu zemlju. Indeksiranje se ne vrši samo preko ključnih reči – „robota“ indeksira čitav sadržaj stranice. Na sajtu postoje englesko-srpski i srpsko-engleski rečnik sa 70,000 reči.
Šerlok omogućava napredno pretraživanje, ali mu ozbiljno nedostaje opcija za pretraživanje reči sa YU slovima. Da nema tog problema, Šerlok bi bez problema mogao da istakne svoju kandidaturu za najbolji YU pretraživač.
YU Directory Guide
U okviru popularnog sajta SerbianCafe (www.serbiancafe.com) postoji i pretraživač koji nosi naziv Yuhoo, što je očita asocijacija na Yahoo. Servis je indeksirao oko 2,500 domaćih sajtova, a sam pretraživač je na adresi www.serbiancafe.com/yuhoo. Naslovna stranica je veoma jednostavna i na njoj se nalazi samo formular za postavljanje upita i kategorije u kojima su smešteni indeksirani sajtovi.
Pretraživač je prilično posećen, mada na našem testu nije dobio visoku ocenu. Yuhoo je preuzeo logiku prikazivanja rezultata koju koristi Yahoo, tako da prvo prikazuje kategorije u kojima se nalaze pronađene reči, a nakon toga same linkove. Ovaj način rada je koristan jer će u najvećem broju slučajeva na prvoj stranici biti prikazani linkovi koji sadrže upravo informacije koje tražite, naravno pod uslovom da ste dobro postavili upit. Yuhoo ne omogućava napredno pretraživanje i nije našao nijedan rezultat kod upita koji sadrže naša slova.
YU Search
Najstarija mašina za pretraživanje jugoslovenskog Interneta postoji od septembra 1996. godine. Sajt je realizovan dvojezički, na adresi www.yusearch.com/start.html. Naslovna stranica je dobro organizovana, sa jasno izdvojenim celinama. Ovo je jedini domaći pretraživač koji dozvoljava i pretragu e-mail adresa.
Sajtovi su razvrstani po kategorijama, data je rang-lista najposećenijih sajtova do kojih se stiglo preko ove mašine za pretraživanje, omogućeno je postavljanje sajta na YUSearch server… Na osnovu broja pronađenih rezultata zaključili smo da pretraživač indeksira kako ključne reči teko i ostatak sadržaja stranice. Najveći nedostatak mu je što ne pronalazi rezultate ako se u upitu pojave naša slova.
YU Web Adresar
YU Web Adresar se nalazi na stranici www.beocity.com. Sajt je realizovan na srpskom jeziku, a početna stranica je pomalo pretrpana sadržajem. Zato se čitava stranica relativno sporo učitava. Pretraživač kombinuje dva osnovna sistema rada: pregled kategorija i indeksiranje po ključnim rečima. Broj pronađenih rezultata kreće se u nivou ostalih pretraživača koji koriste sistem indeksiranja preko ključnih reči, a najveći nedostatak je što ni on ne pronalazi rezultate sa našim slovima.
Internet Navigator
Internet Navigator je jednostavan i pregledan pretraživač koji se nalazi na adresi www.navigator.co.yu. Realizovan je na engleskom jeziku i, poput ostalih pretraživača, poseduje kategorije u kojima su podeljeni linkovi. Sajtovi su sortirani u 14 kategorija, a sa početne stranice se može pristupiti najposećenijim jugoslovenskim sajtovima.
Po broju i strukturi pronađenih rezultata i ovde zaključujemo da se vrši pretraga linkova koji se nalaze u kategorijama, ali da se stranice kompletno indeksiraju (ovo je jedan od samo tri pretraživača koji su pronašli reč „lopata“). Nažalost, ni on se ne snalazi ako u upitu postoje YU slova.
Internet Krstarica
Internet Krstarica je pravi jugoslovenski Web portal (mesto odakle možete započeti svoje svakodnevne aktivnosti na Internetu) pa zaslužuje da ga detaljnije opišemo. Prošlu godinu Krstarica je završila sa 1.8 miliona pristupa mesečno, što znači da je kod korisnika Interneta već veoma popularna.
Na naslovnoj strani (www.krstarica.com) prikazani su raznorazni sadržaji, ali su oni dobro i pregledno organizovani. Krstarica može da se pregleda na srpskom ili engleskom jeziku, a posebna poslastica je ćirilična verzija. Iz sadržaja ovog sajta možemo izdvojiti linkove ka vestima, TV program, vremensku prognozu, horoskop, biblioteku softvera, magazin (sa desetinama tema koje se svakodnevno ažuriraju), rečnik…
Pretraga podataka je napravljena u Yahoo! stilu. Krstarica poseduje katalog sajtova po kategorijama (oko 5,000 domena). Mašina za pretraživanje ima i jedinstven prikaz rezultata koji se odvija na tri nivoa: najpre se pretražuju kategorije, zatim sajtovi i na kraju pojedinačne stranice. Tako se, ako je verovati iskustvima pretraživača Yahoo!, postižu najbolji rezultati.
Prilikom postavljanja upita korisnik može da bira između pretrage domaćeg Interneta, stranica koje se nalaze van YU domena, slika i MP3 fajlova. Ovo je jedini pretraživač koji je pronašao rezultate za sve upite koje smo postavili. Čak se nije zbunio ni sa rečima „čekić“ i „Đurdevdan“ koje su za ostale pretraživače bile fatalne.
Bez obzira na to da li ste postavili upit na ćirilici ili latinici, Krstarica će izvršiti konverziju teksta i prikazaće rezultate koji ne zavise od pisma korišćenog na sajtu. Krstarica pravi još jednu internu konverziju: ako kao upit unesete reč „cacak“, Krstarica će kao rezultat prikazati sajtove koje u sebi imaju kako tu reč, tako i reč „Cačak“. Na Krstarici bi uskoro trebalo da zaživi potpuno novi algoritam pretraživanja koji će dozvoljavati unos upita u obliku fraza i korišćenje Bulovih izraza, čime će pretraživanje YU Interneta biti dodatno olakšano.
Zaključak
Pošto smo testirali sve trenutno aktivne mašine za pretraživanje domaćeg Interneta, pokušali smo da na neki način izvršimo i njihovo rangiranje. Pri tome smo vodili računa o nekoliko prioriteta. Smatramo da je najbitnije da za svaki postavljeni upit dobijemo korisne rezultate.
Neprikosnoveni pobednik testa je Internet Krstarica – jedina je uspela da pronađe rezultate za sve postavljene upite, jedina proverava ćirilične sajtove i jedina rezultate prikazuje u vidu pronađenih kategorija, sajtova i stranica. Na drugom mestu je Monte-negro Search Engine koji se doduše ne može pohvaliti velikim brojem pronađenih stranica, ali je od 12 upita pronašao rezultate za njih osam, od čega su dva sa našim slovima. Treće mesto zaslužio je Yugoslavia Infomap, koji je imao nešto više pronađenih sajtova za svaki rezultat, ali je prikazao rezultate samo za sedam upita.
Šerlok (odnosno Pretraživač) je pronašao najveći broj rezultata za svaki od upita gde je uopšte prikazao rezultat (osam od 12), ali nije uspeo da pronađe nijedan rezultat sa našim slovima. Odmah iza njega u ovoj grupi je Yu Search sa zavidnim brojem rezultata ali sa sedam pronađenih upita. Sedam upita je pronašao i Internet Navigator, dok su na začelju ostali Yuhoo i Yu Web Adresar, sa po šest pronađenih upita.

(Branislav Bubanja, „PC“, 1. februar 2001)