U trendu

Predstavljena knjiga „Divlje guske“ Julijane Adamović

BEOGRAD – U knjižari Delfi u SKC-u večeras je održana promocija knjige „Divlje guske“ Julijane Adamović, koja je za ovu priliku doputovala iz Vukovara, u kome živi i radi kao socijalni pedagog.

O knjizi koja je u Hrvatskoj pobrala nekoliko uglednih nagrada i proglasena je za najčitanije prozno delo u 2018. godini, govorili su, osim autorke, književna kritičarka Jelena Nidžović, filozof Ivan Milenković, pisac Mića Vujičić, a moderatorka razgovora bila urednica Laguninog izdanja ovog romana Janja Stjepanović.

Definišući roman kao „psihološku, porodičnu i socijalnu potresnu priču o odrastanju i identitetu, koji oslikava socijalno-ruralne okolnosti sedamdesetih godina 20. veka u neimenovanom selu u Panoniji“, urednica je priznala da je čitajući ga, u više navrata plakala, jer su je dve devojčice koje žive u disfunkcionalčnoj porodici duboko dirnule.

Svi učesnici razgovora su imali samo reči hvale, jer autorka je savršeno ispoštovala dečiji govori.

Ivan Milenković je naglasio da „ona pušta da devojčice pričaju i zato je ovo remek delo našeg jezika“.

Sredina u kojoj devojčice žive je nezdrava: ksenofobična, opterećena ratnim traumama o kojima se uglavnom ćuti i nemaštinom kakvu deca u gradovima nisu poznavala.

Porodica nije oslonac, jer je razdirana predrasudama, nesuglasicama, bolešću, mržnjom između babe i snaje Bosanke, devojčice su primorane da prisustvuju svađama roditelja, a o svemu tome pričaju između sebe, ali bez patetike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.