Umetnost od pruća predstavljena u Galeriji RTS

Posetioci Galerije Radio-televizije Srbije (RTS) su tokom maja imali priliku da vide izložbu „Hvatač oblaka“ Radomira Kneževića, umetnika koga gotovo dve decenije inspiriše tematika oblaka.

Knežević kaže da ga je posebno inspirisala zatvorenost galerije i njena visina što je s jedne strane bio izazov koji je pokušao da reši prikazivanjem visina.

„Sam taj naziv izložbe Hvatač oblaka na neki način sugeriše i upućuje misao u pravcu ideje kako se čovek, umetnik bavi hvatanjem neke neverovatne stvari, pokušava da oblikuje nešto što je nevidljivo, što je neuhvatljivo“, rekao je Knežević.

Nova ambijentalna celina „Hvatač oblaka“, kao polaznu i središnju tačku postavlja „Kulu“, prostorni objekat koji je umetnik prvi put predstavio 2021 godine u Salonu 77 u Nišu. Glavni akteri ovog ambijenta jesu „hvatači oblaka“.

Dugačke vertikalne konstrukcije od pruća, koje većinom, takodje, lebde u prostoru, a na čijim su krajevima, onim usmerenim ka nebu, kreirane forme raznolikih identiteta – „glave“, odnosno, „košare“, namenjene lovu na različite vrste oblaka.

„Ovo je jedna poetična izložba i ta ideja sa radom te vrste mene posebno dodiruje, i na neki način ispunjava moju umetničku ličnost“, istakao je umetnik.

Hvatač oblaka je sam autor. On je taj koji traži nešto nedefinisano i nejasno, pokušava da to uhvati, oblikuje i da mu smisao.

Knežević kaže da je reč o vezi sa prirodom, sa rastom, sa suncem, zemljom i nebom što je povezano u jednu celinu „prateći nekakav tok i disanje zajedničkog organizma u ovom stvaralačkom procesu“.

Radomir Knežević (1957, Kikinda) diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je nastavio da se bavi profesurom. Ostvario je četrdeset samostalnih i veliki broj grupnih izložbi širom sveta, i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.