U trendu

TV zračenje

Dramski prvenac mlade rumunske spisateljice i pesnikinje Vere Jon (rođene 1981. godine) pod nazivom "Vitamini", imaće svoju premijeru na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji mladog reditelja Filipa Grinvalda. U pitanju je tekst koji se bavi urušavanjem i transformacijom jedne prosečne porodice pod uticajem televizijskih emisija – rijaliti i tok-šoua, kvizova, televizijskih sapunica, telešop ponuda, astroloških saveta – koje podstiču potrošačku groznicu savremenog čoveka, njegovu strasnu želju za uspehom i popularnošću po svaku cenu…
Zato će osnovno pitanje komada (čije je premijerno ozvođenje planirano za novembar) u rediteljskom viđenju Filipa Grinvalda biti: da li možemo da živimo bez mentalnog dopinga zvanog televizija, koji koristimo na isti način kao vitamine? Grinvaldova predstava dalje želi da odgonetne da li u vremenu kada Mekdonaldsovi restorani postaju središta porodičnih okupljanja i rođendanskih slavlja, a televizija "merodavna" u oblikovanju svih životnih vrednosti – dvoje mladih ljudi imaju ikakve šanse da odbrane svoju ljubav drugačijom komunikacijom i jezikom. Autorka je inače pre tri godine osnovala sa kolegama "Tanga projekat" (grupu pozorišnih umetnika koji su okupirani stvaranjem savremenog dramskog teksta u Rumuniji), kao i grupu "Uvredljiva darežljivost", čiji je cilj da se bavi aktivistički društveno angažovanim umetničkim projektima.
Za ovu dramu, Veri Jon je 2005. godine pripala nagrada za najboljeg mladog rumunskog pisca, a "Vitamini" su iste godine objavljeni u Njujorku, u okviru antologije savremene rumunske drame. Probe su na sceni "Raša Plaović" uveliko u toku, a reditelj je poverenje ukazao Ivanu Zekiću, Tanji Petrović, Neli Mihailović, Branku Jeriniću, Borisu Pingoviću, Vjeri Mujović, Predragu Miletiću, Dobrili Ćirković i Milanu Kaliniću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.