U trendu

Salčići sa belim vinom

Sastojci

 • 300 g sala
 • 400 g brašna
 • 2 žumanca
 • 200 ml belog vina
 • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
 • 1/2 kašičice soli
 • Ostali materijal: šećer u prahu, marmelada (po želji)

Način pripreme

Salo dobro očistiti od žilica, samleti na mašini za meso i staviti u frižider na najmanje 3 sata. Brašno prosejati, dodati kvasac, so, umućena žumanca, belo vino i zamesiti mekše testo. Testo mesiti 10 minuta (rukom), pri tom na ruku nanositi brašno (brašno koje nije navedeno gore u materijalu) i postepeno posipati po dasci na kojoj se mesi.
Razviti koru debljine 1 cm i premazati je 1/4 sala. Presaviti premazano testo u obliku knjige i ostaviti 5 minuta da stoji.
Postupak ponoviti još 2 puta, tj. sve dok ima sala. Posle zadnjeg premazivanja i odmaranja (5 min) razviti koru, seći kvadrate od 10×10 cm, naneti po sredini svakog malo pekmeza (od kajsija ili nekog drugog po želji), presaviti svaki kvadrat kao knjižicu i staviti u tepsiju postavljenom papirom za pečenje.
Peći na 220°C oko 15 minuta, smanjiti temperaturu na 200°C i nastaviti s pečenjem još 5-7 minuta u zavisnosti od šporeta.
Pečene, još vruće salčiće, uvaljati ili posuti šećerom u prahu.
Vreme za pripremu: 60 minuta

4 komentara
 1. Nata Radić

  Gospođa Vesna, hvala Vam, ja sam Vas molilila za Vas recept za salčić, ne znam da li je to tehnički stiglo ili je slučajnost, u svakom slučaju, hvala Vam i sve najbolje.

 2. Vesna Đokić

  Nije slučajnost. Budući da ste tražili recept, ja sam ga Krstarici poslala. Doduše, poslala sam dva recepta za salčiće, ovaj sa belim vinom, a drugi je sa mlekom. Nadam se da će i ovaj drugi recept objaviti. Puno Vas pozdravljam i želim sve najbolje.

 3. Vesna Đokić

  Draga Biljana, Vaše reči na mene deluju podsticajno. U svakom slučaju hvala na komplimentu. Smatram da znanje i veština jedino imaju smisla ako se sa drugima dele. Nadam se da ćete i ubuduće nailaziti na recepte koji će vam se dopasti. Najveća nagrada za moj dosadašnji trud su mi komentari koji stižu iz celog sveta. Srdačan pozdrav i srećne praznike.

 4. Biljana Kostić

  Kuvar najčešće čitam zbog Vas, zaista ste precizni, pouzdani i zahvaljujući Vama nalazimo stare i u svakom slučaju najlepše recepte.Mislim da bi neko trebalo da Vas nagradi za toliki trud. Svako dobro

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike