Bolje od kupovnih: Domaće piškote

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 600 g šećera
  • 500 g oštrog brašna
  • 300 g skrobnog brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

1. Razdvojite žumanca od belanaca. Mutite žumanca dok se ne zapene pa polako dodajte polovinu pripremljene količine šećera (300 g) i vanillin šećer.

2. Mikserom mutite dok se ne očvrsnu i počnu se da se pretvaraju u šne. Nastavite da mutite i pritom u nekoliko navrata dodajte drugu polovinu šećera (300 g). Na kraju ćete dobiti čvrsti šne.

3. Sneg polako umešajte u žumanca. Povežite oštro i skrobno brašno i prašak za pecivo u jednoj posudi pa kroz sito prosejte na smesu žumanaca i šnea. Polako povežite sve sastojke laganim mešanjem.

4. Obložite pleh za pečenje masnim papirom. Pripremite kesu za ukrašavanje kolača (silikonsku ili jednokratnu), a ako je nemate možete da iskoristite običnu kesu za zamrzivač kojoj ćete odrezati jedan kraj. Rupa na vrhu ne treba da bude veća od vrha vašeg palca.

5. Ubacite pripremljenu smesu u kesu pa pomoću nje oblikujte piškote. Sami odaberite kolike veličine će biti vaše piškote, ali vodite računa o tome da ostavite dovoljno prostora između svake jer će tokom pečenja narasti i raširiti se.

6. Stavite pleh u rernu zagrejanu na 170 stepeni i pecite dok piškote ne postanu zlatno žute, otprilike 10-ak minuta. Kada izađu iz rerne, na dodir će još biti malo mekane, ali nakon hlađenja će se stvrdnuti i postati prhke baš kao i kupovne piškote.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.