Ušećerena kora pomorandže

Sastojci

  • 300 grama kore pomorandže
  • 200 grama šećera

Način pripreme

Velike lepe pomorandže dobro operite solju (ako niste znali, ništa ne može tako dobro da opere koru limuna i pomorandže kao so!), pa ih isperite. Isecite kore pomorandži na velike lepe komade. Stavite ih u šerpu, prelijte hladnom vodom i kuvajte oko 15 minuta. Kuvanje ponovite tri puta, stalno bacajući vodu.
Nakon toga, kore ponovo stavite u šerpu, sipajte preko njih 200 grama šećera i ostavite da se ukuvaju kao za slatko. Kad se ohlade, stavite ih u teglu, odložite na neko hladno mesto (mogu stajati i u frižideru) i uvek ćete ih imati kad vam zatrebaju za kolače ili voćne rolate.
Puno je recepata u kojima je jedan od sastojaka rendana kora pomorandže ili limuna, a umesto toga uvek možete dodati ove kandirane kore, koje, inače, na isti način možete praviti i od lubenica.

2 komentara
  1. Duška Kanacki

    Draga Vesna, pošto imam dosta Vaših, naravno isprobanih, recepata, nadam se da će Vam i ovaj moj predlog kako se kuva kora od pomorandži pomoći. Najbitnije je da pomorandža bude zdrava, da se dobro ukuva i da bude sva medasta na kraju. Kada je reč o kori od lubenice, misli se na šarene lubenice koje se gaje isključivo za poslastičare. Tu se kora očisti, skuvaju se kao za slatko i onda farbate u koju hoćete kolačarsku boju. Pozdrav.

  2. Vesna Đokić

    Duška, sve pohvale. Sutra kupujem pomorandže i pravim. Godinama sam pokušavala da nađem jednostavan, a efikasan recept za kandirane kore pomorandže i limuna. Mislim da je ovaj pravi. Pozdrav!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike