U trendu

Posne bundevice

Sastojci

  • 1 kg očišćene bundeve
  • oko 600 g mlevenog posnog keksa
  • 200 grama prah šećera
  • 100 grama margarina
  • 50 grama mlevenog korn fleksa

Način pripreme

Bundevu iseći na 5-6 komada i ispeći u rerni dok skroz ne omekša, otprilike 1 sat na 170-180 stepeni. Ispasirati. Dodati šećer i margarin i dobro izmešati. Sipati mleveni korn fleks i polako dodavati mleveni keks.

Mešati dok se ne dobije kompaktna masa. Na kraju, smesa treba da bude takva da se mogu oblikovati kuglice, a ipak da nije previše tvrda. Možda će biti potrebno malo manje ili malo više kesa od navedenog, zato ga treba dodavati u dva-tri navrata. Količina keksa varira u zavisnosti od vlažnosti bundeve.
Jedan manji deo odvojiti i umešati nekoliko kapi zelene boje za peteljke. Cela masa bi trebalo da ima i narandžasti ton koji se po potrebi može pojačati prehrambenom bojom. Masu ohladiti u frižideru.

Oblikovati kuglice veličine manjeg oraha i ređati u papirne korpice. Čačkalicom ili tupom stranom noža utisnuti brazde kako bi kuglica podsećala na bundevu, a od zelene mase praviti male niti i zalepiti na centar svake bundevice (da podseća na vrežu bundeve. Držati u frižideru. Od ove mere dobije se oko 70-80 kuglica. Recept sam dobila od ćerke naših prijatelja i odmah uvrstila u kućni meni. Ovako napravljene bundevice su posne, a ukoliko bi se dodao puter umesto margarina i običan keks, eto i mrsne varijante.

Vreme za pripremu: 90 minuta

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.