U trendu

Sarajevski sahan

Sastojci

  • sarmice od japraka ili kupusa
  • šiš ćevap
  • begovi kolačići ili ćufte
  • bamija s mesom
  • kugle od pirinča
  • obaren krompir
  • mileram u kuglama

Način pripreme

Napraviti sarmice od japraka ili kupusa na isti način kao dolmu. Sogan-dolma je u stvari originalni naziv za prstenove luka koji su malo blanširani u vodi i sirćetu, punjeni mesnom smesom i kuvani kao sarme.

Za šiš ćevap iseći na kockice meso, paprike, paradajz i crni luk, pa ređati na drvene štapiće. Zagrejati ulje, složiti štapiće, posoliti ih i dinstati dolivajući vodu i belo vino dok ne omekšaju, vodeći računa o tome da se povrće ne raspadne.

Begovi kolačići ili ćufte prave se od mlevenog mesa, iseckane glavice luka, malo mlevenog kikirikija, 1 jajeta, soli, bibera, začina i feferona. Od ove smese rukama praviti kuglice i ispržiti ih na ulju.

Za bamiju s mesom izdinstati teleće meso isečeno na kockice s lukom i alevom paprikom, dodati paradajz, malo šećera, preliti vodom i ostaviti da se kuva na tihoj vatri. Bamije posebo kuvati u vodi sa sirćetom. Kada je bamija gotova, skinuti je s konca i staviti u teletinu. Dodati joj kriške limuna.

Obariti pirinač, pa napraviti od njega kugle. Obariti krompir. Servirati mileram u kuglama.

Na velikom orijentalnom sahanu formirati od napravljenih specijaliteta čuveni sarajevski sahan ukrašen kuglama čvrstog milerama i listićima peršuna. Na mesto gde će biti smeštena bamija staviti kriške limuna. Izneti na sredinu stola i ostaviti da se gosti posluže po želji. Služiti uz belo vino.

Napomena: sarajevski sahan može da se servira i na malim bosanskim metalnim sahanima za svakog posebno, ali uvek mora da sadrži sve navedene specijalitete.

Biljana Bijeljanin-Vučinić, Sarajevo

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)