U trendu

Idealan jutranji napitak: Ovo je najukusnija zamena za kakao

Vreme je da malo bolje obratite pažnju na rogač, jer je ovo savršena namirnica za pripremu mirisnih poslastica

Da li ste ikad probali brašno od rogača? Ova zanimljiva alternativa brašnu ima jedinstvene karakteristike koje zaslužuju da se istraže s aspekta ukusa, ali i zdravlja.

Rogačevo brašno idealno je za pripremu ukusnih slatkiša. Zbog svoje bogate arome i ukusa odličan je dodatak sočnim kolačima, toplim napitcima, pudinzima, pecivima…

Rogač je zimzeleno stablo, poreklom sa Mediterana.

Zrele mahune ove biljke sadrže slatku pulpu koja se suši, peče, a zatim melje u prah, inače poznat kao rogačevo brašno. U testu za kolače brašno od rogača koristi se kao i ostala brašna.

Rogač je odlična zamena za kakao!

Rogač je prirodni zaslađivač i odlična je zamena za kakao prah u mnogim receptima. Za razliku od kakaa u prahu, rogačevo brašno ne sadrži gotovo nikakve masti pa će se tokom kuvanja ponašati drugačije. Naime, rogač brže „gori“ od kakaa pa je potrebno prilagoditi temperaturu pečenja.

Kakvog je ukusa?

Rogač u prahu i ukusom podseća na kakao. Ipak, manje je gorak od i prirodno je sladak, ne sadrži kofein i sadrži mnogo vlakana. Zbog prirodne slatkoće, kada kolače pripremate s rogačem, obavezno smanjite potrebnu količinu šećera. Rogač se u receptima može zameniti čokoladom u prahu u jednakim razmerama.

Brašno od rogača takođe može biti odlična zamena za kafu ili kakao u prahu u pripremi toplih napitaka. Rogač u receptima u potpunosti zamenjuje brašno, pa su poslastice s rogačem prikladne i za one koji ne konzumiraju gluten.

Koje su nutritivne prednosti rogača?

– Rogač je bogat kalcijumom, vitaminima A i B, kao i mineralima. Rogač ima mnoga korisna zdravstvena svojstva:

– Bogat je antioksidansima koji štite naše ćelije od oštećenja

– Bogat je vlaknima koja su važna za probavno zdravlje, kardiovaskularno zdravlje i ravnotežu šećera u krvi

– Ne sadrži kofein (za razliku od čokolade)

– Savršen izvor kalcijuma, gvožđa i hidroksiprolina, koji nam pomaže u proizvodnji kolagena

– Deluje protivupalno

Istraživanja pokazuju da jedinjenja u rogaču mogu sprečiti razvoj ćelija raka, smanjiti nivo holesterola, pomoći u regulaciji šećera u krvi i imati antidijabetičke efekte. Takođe može koristiti probavnom traktu, smanjujući dijareju, zatvor, refluks kiseline i čireve, piše „Finedininglovers“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar